dinsdag 10 augustus 2010

DESIGNgast John Manschot : Kayra


Het Turkse bedrijf Adnan Serbest Furniture bestaat al meer dan 25 jaar en is vooral bekend als producent van meubels met een industriƫle uitstraling. Sinds 2003 voert ontwerper en eigenaar Adnan Serbest een collectie waarin hij zijn persoonlijke voorliefde voor ambachtelijkheid, natuurlijke materialen en sterke, heldere lijnen toont.

Een mooi voorbeeld hiervan is de stoel Kayra die Serbest in 2009 op de Keulse meubelbeurs IMM Cologne toonde. Kayra is gemaakt van Turks notenhout dat garant staat voor een warme kleur en boeiende structuur.


De stoel is leverbaar met een open en een dichte rugleuning. De dichte rugleuning is gelukkig niet echt dicht maar heeft drie horizontale spijlen. Hierdoor blijft de stoel toch een open constructie met een helder lijnenspel. De open variant is sterker in zijn maximale eenvoud, maar de dichte variant is comfortabeler en heeft daarom mijn voorkeur. Ook al weten we sinds Rietveld dat zitten een werkwoord is en comfortzoekers maar op bed moeten gaan liggen.
Kayra betekent zoiets als 'iemand die een goede daad verricht'. Wat mij betreft heeft Serbest hier zelf ook een goede design-daad verricht. Kayra is een spannende stoel waarin verschillende tegenstellingen fraai bij elkaar gebracht zijn.

Allereerst is er de combinatie van het warme, grillige notenhout met het strakke, sobere lijnenspel. Uitgevoerd in bijvoorbeeld staal was Kayra een kil ding geweest. Juist door de uitvoering in notenhout ontloopt Kayra de saaiheid.
Daarnaast is het boeiend om te zien hoe de sterke zigzag-lijnen van de zijkanten overgaan in de overwegend horizontale lijnen van de voor- en achterkant. Als je om Kayra heen loopt gaat de stoel als het ware open en weer dicht, open en weer dicht enzovoort.

De stompe overgang van de achterpoten in de armleuningen is weer een boeiende tegenstelling met de scherpe overgang van de voorpoten in de achterkant van de zitting. De scherpte verdwijnt weer als je in gedachten de rugleuning doortrekt tot op de zitting.

Al met al hoop ik jullie een plezier te doen met het portret van deze sympathieke en intrigerende stoel.

© john manschot voor DESIGNkeus       week 32 2010

Ontwerp : 2008 | Adnan Serbest
Productie :
Prijs : € ,--  (info volgt-redactie)

Te koop bij : (info volgt-redactie)
Producent : Adnan Serbest Furniture
Informatie : www.adnanserbest.com

Verkrijgbaar in : open en dichte rugleuning
Afmeting : (info volgt-redactie)

Bijzonderheden :

Foto’s : Adnan Serbest Furniture

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.