dinsdag 17 augustus 2010

Soul Cell en Solar Lampion


Hoe interessant ook vanuit Eco-standpunt, de vormgeving en lichtopbrengst van veel verlichtingsarmaturen die gebruik maken van zonne-energie is om te huilen. De meeste armaturen zijn ongekend lelijk en toegerust met opgeplakte zonnepaneeltjes met te weinig vermogen.

Het aanbod varieert van lantarens op serieus ogende sokkels waarvan de lichtopbrengst die van een handvol vuurvliegjes nauwelijks evenaart tot het ‘geinige genre’ lichtgevende kabouters, kikkers en rotsblokken. Het thema ‘plant-aardig’, met lichtgevende bloempotten en dito plastic planten of bloemen ontbreekt evenmin.

Wat een verademing zijn dan de ontwerpen van Jesper Jonsson (Zweden) en Damian O’Sullivan (Nederland). Goed doordacht, goed uitgewerkt, oog voor detail en bovenal ontworpen vanuit het zonnepaneel.


De Soul Cell (foto 1t/m3)van Jonsson is een mooi vormgegeven, handgroot en uitklapbaar doosje, waarin een LEDverlichting is verborgen, gevoed door een zonnepaneeltje aangebracht in het deksel. Door een draaiende handbeweging trek je de lamp uit tot een kubusvormige lantaren en gaat de lamp aan. Het stoffen ‘kapje’ zorgt voor een zacht diffuus licht. Een leren lus, te openen met een magneetsluiting, voorziet in ophangmogelijkheden in on- en geopende toestand. Goed afstudeerproject uit 2009.De Solar Lampion (foto 4,5) van O’Sullivan is high-tec. Een lamp bestaande uit 30 zonnepanelen die per zes stuks in een (spuitgegoten) frame zijn geplaatst. De lamp is opgebouwd uit 5 van dergelijke frames. De zonnepanelen zijn ten opzichte van elkaar 30 graden gedraaid om het zonlicht optimaal te absorberen. Elk paneel voedt een batterij die op zijn beurt een LED lampje voedt.
Aan een simpel metalen hengsel, als van een lampion, draag je de lamp makkelijk van de tuin naar binnen toe, of hang je hem aan een boomtak.
Ondanks de zichtbare ‘high-tec’ oogt het geheel organisch en ‘origamisch’. En dat hengsel is een subtiele referentie. Rijstpapieren lampionnen met waxinelichtjes ...
Zo kan het dus ook !

© jan willem henssen week 33 2010

Ontwerp : 2009 | Jesper Jonsson, 2008 | Damian O’Sullivan

Productie : 

Prijs : € ,-- 

Te koop bij : 

Producent :
Informatie : www.jesperj.se | www.damianosullivan.com
Verkrijgbaar in : 

Afmeting : Soul Cell : onbekend. Solar lampion : ø 18,5 cm, H 30 cm

Bijzonderheden : beide ontwerpen (nog) niet in productie
Foto’s : Jesper Jonsson, Damian O’Sullivan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.