maandag 6 september 2010

WorkerWoe. jl. bekeek ik de compacte presentatie ‘Tafelsetting’ van het werk van Studio Vroonland in Grand Café Dudok Arnhem. Sjoerd Vroonland en Arjan Vaandrager, beiden vorig jaar afgestudeerd aan resp. Artez-Arnhem (product design) en Hogeschool Gent (houttechnologie),  hebben in korte tijd een aantal interessante ontwerpen neergezet, waaronder de ingenieuze kraalstoel, de (wat modieuze) kapstokstoel en het intrigerende krukje ‘Worker’.


Geïnspireerd door de al ruim honderd jaar ambachtelijk gemaakte leren fietszadels van Brooks (Engeland) en Lepper (Nederland) ontwierp Sjoerd Vroonland samen met 2 studiegenoten een kruk met leren zadeldek en stalen zadelveren; de ‘Worker’

Zoals bij het klassieke fietszadel wordt de (plantaardig gelooide) leren zitting van de Worker in vorm gesneden en daarna in een zelfgemaakte mal in de juiste vorm en profilering geperst. Die vorm heeft iets weg van een vliegeniershelm uit de jaren dertig. Middels een zestal, in het leer verzonken, aluminium sterschroeven wordt de zitting op 6 zadelveren vastgezet, die op hun beurt op een gietaluminium frame zijn gemonteerd. In het frame zijn 3 esdoorn poten gestoken waaraan de ‘flappen’ van de zitting zijn bevestigd.

De zitting is ontwikkeld in samenwerking met de firma Lepper, (Dieren-1897) een wereldleider op het gebied van kern-lederen zadels en zadelvering.

Tijdens een enthousiaste rondleiding in hun riante studio in Arnhem laat Sjoerd aan de hand van een aantal prototypes de ontwikkeling  zien. “Het bereiken van het ideale comfort door middel van natuurlijke materialen is voor ons de inspiratie” zegt Vroonland. Belangrijk uitgangspunt daarbij is het onderzoek naar traditionele, ambachtelijke  en industriële processen.

Het leer plooit zich naar de gebruiker en vertoont op den duur dat mooie doorleefde karakter zoals bij een... oud leren fietszadel. Het gietaluminium is een moderne equivalent van het gietijzer uit de industriële revolutie en het Europese esdoorn is een milieuvriendelijke bekende in de meubelindustrie.

De ‘Worker’ is een origineel, tijdloos en m.i. humoristisch ontwerp. Een intrigerende en esthetische combinatie van vormgeving, materiaalgebruik en techniek. Goed uitgewerkt concept èn binnenkort te koop. Wel rekening houden met wat zadelpijn ...

© jan willem henssen   week 36 2010

Ontwerp : 2009 | Sjoerd Vroonland, Klaas Kuiken en Yvette Jacobs
Productie : Vroonland
Prijs : tussen € 300,-- en € 400,--
Te koop bij  : Vroonland vanaf begin 2011
Producent : Vroonland
Informatie : www.sjoerdvroonland.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : ø cm, H  diverse hoogten
Bijzonderheden :
Foto's : Studio  Vroonland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.