zondag 29 augustus 2010

SlyBox


Een combinatie van vernuftige houtverbindingen met een geraffineerde esthetiek, gebaseerd op de kunst van het weglaten, is veelal typerend voor het traditionele Japanse meubel. Met name te zien in Japanse doosjes, kisten en (transporteerbare) kasten en kastjes waarin laden van diverse afmetingen op kunstige wijze gerangschikt zijn.

In die traditie van vernuft en minimalisme ontwierp de Japanse meubelontwerper en architect Keiji Ashizawa de verrijdbare SlyBox; een prachtig en ingetogen meubelstuk en een logisch vervolg op zijn eerdere ontwerp de Drawer Shelf (2009).


Teruggebracht tot de essentie bestaat de SlyBox uit een vijftal houten laden die, opeenvolgend in afmeting, gestapeld zijn in een stalen frame van 9 mm zwart gelakt buis. De laden zijn gemaakt van met eiken gefineerd multiplex en mat gelakt.

In de zijkanten van de laden is een massief eiken lat gelijmd voorzien van een uitgefreesde ronde groef die zorgt voor de horizontale geleiding in het stalen frame. Daardoor zijn die bekende (lelijke) ladegeleiders overbodig. De ruimte tussen de laden is zodanig dat de laden het zonder een knop of handgreep kunnen stellen.

De bovenste (en kleinste) lade wordt afgesloten door een onopvallend opklapbaar deksel, dat in gesloten toestand dienst kan doen om iets op te zetten of neer te leggen.
 Aan de achterzijde is het frame voorzien van twee gelagerde rvs wielen en een in het frame gebogen ‘handvat’ waardoor de ladekast makkelijk verplaatsbaar is.

Door de ruimte tussen de laden niet ideaal voor een stoffige omgeving (lijkt mij). En al naar gelang de inhoud van de lade zou de ‘low-tec’ geleiding wel eens wat minder soepel dan gewenst kunnen zijn. Maar dat moet je maar voor lief nemen bij dit ‘minimale’ meubel. ( Met alle laden uitgeschoven heeft het iets van een supermarkt karretje, valt me opeens op ...)

© jan willem henssen   week 35 2010

Ontwerp : 2010 | Keiji Ashizawa
Productie : Tansei, Japan

Prijs : € ,-- 

Te koop bij : 

Producent :
Informatie : www.keijidesign.com
Verkrijgbaar in : 

Afmeting : B 43 cm, D 57 cm, H 95 cm
Bijzonderheden : 

Foto’s : Yosuke Owashi


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.