maandag 25 oktober 2010

DESIGNgast Bas Verhoef : Cuby en Knit-Light


Het is niet eenvoudig te ontsnappen aan design. Je wekker, tandenborstel, auto (uit welk jaar dan ook), je Apple... en dan is je dag pas net begonnen. Als ontwerper en eigenaar van ontwerpbureau Toelgroep ben ik daar dan ook dagelijks door gefascineerd.

Vaak word ik geprikkeld maar helaas toch ook geïrriteerd door slecht vormgegeven of 'overdesigned' producten. Jan Willem vroeg mij een column te schrijven voor DESIGNkeus maar dan natuurlijk gerelateerd aan een interessant of intrigerend interieurproduct.

Geen enkel probleem, daar wij onlangs vorm gaven aan het project Duurzaam Huis (momenteel te zien in Textielmuseum Tilburg, onderdeel van expositie reTHINK!). Een project namens 10 vooraanstaande Zuid-Nederlandse textielbedrijven met als doel met een 'duurzame bril' te kijken naar het eigen 'interieurproduct' en productie. Niet alleen goed voor het milieu maar ook verrassend t.a.v. nieuwe productontwikkelingen.

Neem nu het zitelement Cuby. Een ontwerp van Yvonne Bovee voor Johan van den Acker Textielfabriek. Als grondstof is gebruik gemaakt van het snijafval uit de weverij. De stoffen zijn op kleur geselecteerd en vervolgens in blokken geperst waardoor ze als functionele zitelementen in het interieur kunnen worden gebruikt. Op deze manier krijgt het snijafval een ‘tweede leven’.
Na gebruik kan het materiaal zonder meer opnieuw ingezet worden als grondstof voor papier of nieuwe textiel. De uitdaging is om het snijafval in de productie verder te beperken en om ervoor te zorgen dat het afval volledig biologisch afbreekbaar is, zodat het ook kan worden opgenomen in de natuur.

Naar mijn idee niet alleen lekker op te zitten en leuk om te zien, maar als je hem beu bent eenvoudig te recyclen... Kan Ikea een puntje aan zuigen.

Maar ook is daar de Knitlight. Een ontwerp van Nicole Grottendieck en Jetta Sebestik voor Innofa. Een zeer decoratieve verlichting bestaande uit ledlicht en gebreide polyester garens. Het plan is om meerdere, eenvoudig aan te brengen, gebreide decoraties op de markt te brengen uit 100% polyester die geleverd worden na inlevering van gebruikte oude decoratie.

© Bas Verhoef voor DESIGNkeus

(redactie : zodra er meer foto's beschikbaar zijn worden die nog geplaatst op de blog )

Ontwerp : 2010 | Yvonne Bovee | Nicole Grottendieck, Jetta Sebestik
Productie : Cuby-Johan van den Acker Textiekfabriek | KnitLight- Innofa
Prijs : € ,--
Te koop bij :
Producent : Johan van den Acker | Innofa
Informatie : bij producenten
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm
Bijzonderheden : beide ontwerpen nog niet in productie
Foto’s :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.