maandag 1 november 2010

MAZZO

Gisteren bezocht ik, op de valreep, de manifestatie ‘Dutch Design Week’ in Eindhoven. In het Brainport Greenhouse zijn elk jaar de genomineerde en winnende ontwerpen van de Dutch Design Awards te bekijken.

Winnaar in de categorie Best Product Living is ontwerper en kunstenaar Jeroen Vinken met de intelligente gordijnserie Mazzo. De overige genomineerden in deze categorie zijn BertJan Pot en studio Scholten&Baijings met hun Colour Wood Tables.

Lang geleden heb ik Jeroen een paar maal ontmoet en herinner mij nog zijn afstudeerproject in 1977 aan de Design Academy in Eindhoven. Gordijnen waarin op een “Fontana” achtige wijze snedes waren aangebracht waardoor de stof daar ter plaatse naar buiten krulde. ‘Knapen krullen’ heette die stof. Hij deed geloof ik ook nog iets met stof in combinatie met konijnenbont.
Zijn winnende inzending heet Mazzo, Italiaans voor 'boeket'. Het ontwerp kent zeven uitvoeringen, waarbij het bloemendessin het uitgangspunt was (foto2). Door dat ontwerp te vervormen, uit te rekken, uit te vergroten e.d. komt hij tot de verschillende dessins die toch onderling verwant zijn. De (ingewikkelde) dessins zijn opgebouwd uit vier garenkleuren die hij door de toegepaste computergestuurde Jacquard weeftechniek uitvouwt tot 190 verschillende tinten. Waarvan de uiterste variant een ‘zwart-wit’ versie is.

Hoewel de stof een niet ongebruikelijke breedte heeft van 150 cm is het de lengte van het patroon die bijzonder is. Die varieert van 36 tot 96 meter ! Als we uitgaan van een gemiddelde gordijnhoogte van drie meter kunt u dus 12 tot 32 maal een ‘unieke’ lap stof knippen. Een gordijn van bijv. zes banen breed geeft dan de indruk alsof de volle breedte uit één lap stof bestaat, want er is immers geen ‘repetitie’. Voeg daaraan toe de zeven verschillende dessins en hun onderlinge verwantschap et voilà : een scala aan mogelijkheden.

De jury van de Dutch Design Award oordeelde over dit ontwerp : ‘Een slim doordacht en functioneel dessinontwerp’. ‘Van een begaafde ontwerper’, zou ik daar aan toe voegen. En dat is hij.

Foto 4 toont zijn stof Mazzo Quadrattato met op de voorgrond de Colour Wood Tables van studio Scholten&Baijings. Een fraaie combinatie overigens...

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Jeroen Vinken
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij : info@brandtbv.nl
Producent :
Informatie : www.jeroenvinken.nl
Verkrijgbaar in : 7 dessins
Afmeting : B 150 cm, L 36 tot 96 m’
Bijzonderheden : patroonlengte van 36 tot 96 m’
Foto’s : Jeroen Vinken en Jan Willem Henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.