maandag 6 december 2010

Bush Lamp


Vorige week schreef ik over recycled rubber in design; deze week over hergebruikt glas.
De Nederlandse vormgever Arnout Visser werkt al sinds 2000 samen met Keniaanse glasblazers aan het project Bush Glass. Van gedumpte Cola flessen, blauwe Gin flessen, bruine bierflessen, kapot vensterglas en zelfs van door het Westen goedbedoeld geschonken brillenglazen maken hij en zijn Bush Blazers vazen, lampen, karaffen en glazen kralen.

De Bush Lamp wordt gemaakt in een glasfabriek, opgericht door de Duitse glasblazer Anselm Croze, in Kitengala, een dorp vlakbij Nairobi, Kenia. Omdat er geen elektriciteit of gas aanwezig is wordt de oven gestookt met stoom geïnjecteerde, gebruikte olie.

In de fabriek worden werkeloze Kenianen opgeleid tot glasblazer, die daarmee drie tot vijf euro per dag verdienen. Lijkt niet veel, maar is boven het gemiddelde.
Arnout  Visser betaalt de glasblazers voor zijn meerjaren project uit eigen zak. “Uit creatief idealisme en niet als hulp aan een ontwikkelingsland”.

Hij reisde regelmatig naar Kenia en leerde de glasblazers om samen te werken, zodat ze technisch gecompliceerde en commerciëel te gebruiken vormen kunnen maken. Een schoolbord aan de binnenzijde van de fabrieksdeuren is zijn schetsboek.

De gedachte achter de lamp (foto 5) is om die in één vloeiende beweging te blazen. Handgemaakt (iedere lamp is een unicum), zonder het gebruik van een mal en van 100% hergebruikt glas. De kwaliteit van het glas is niet wat je als glasblazer zou wensen. Taai en vol luchtbellen, waardoor het geen strakkke, gladde huid vormt. Maar dat geeft juist een onverwachte esthetische kwaliteit.

“Kenia is heel arm, er is weinig werkgelegenheid, miljoenen werklozen. Kenianen zijn evenwel heel erg creatief, daar moeten ze het van hebben volgens mij, daar liggen hun kansen. En voor mij is het heel inspirerend en plezierig om daar met de Keniaanse mensen te werken” zegt Visser.

Van grootschalige productie is geen sprake en dat maakt dat dit aan toegepaste kunst grenzend ontwerp thuishoort in galeries en speciaalzaken. Visser werkt samen met galerie iZArte in Zutphen om de Bush Glass collectie in Nederland  en internationaal onder de aandacht te brengen. Mooi project met mooie resultaten ... (Klik hier voor 'n aardig filmpje)

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2008 | Arnout Visser
Productie : Kitengela Glass
Prijs : € ,--
Te koop via  : iZArte
Producent :
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden : recycled glas
Foto’s : Arnout Visser

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.