maandag 13 december 2010

3 lampen


Drie lampen, voor minder dan € 30,--, waarvan twee van hergebruikt materiaal.
Verbazingwekkend is het, hoe ‘hot’ hergebruik is bij jonge ontwerpers (wereldwijd) en hoe vaak daar ook verrassende, leuke en mooie ontwerpen uit voortkomen.Leuk lampje vind ik de Lightin (foto 2). Niet alleen een goed gevonden naam, maar ook een functionele lichtbron, die er nog aardig uitziet ook. Een ontwerp van Thomas Stanley (Engeland). Gemaakt van een recycled aluminium blikje (bier, cola, spa rood ...) en opnieuw hergebruikt als lamp. Een LED spotlight goed voor 50.000 branduren en een frame van staaldraad als voet; that’s all there is. En het is ruim voldoende.

De Ugly Duckling (foto3,4) van Kamric To (Hongkong) is nog een prototype. Het idee achter deze lamp is het bekende sprookje ‘het lelijke eendje’ van Hans Christian Andersen.(‘lelijk’ eendje wordt zwaan).
Hij gebruikt resten pvc pijp, afkomstig van nieuwbouw of renovatie projecten in combinatie met weggegooide plastic flessen, waarvan hij de lampkap maakt. Een mooie (zwanenhals) lamp, gemaakt van lelijke materialen. Fraai hoe de aan/uit schakelaar in de voet is opgenomen (foto 5).


Mijn favoriet is echter de Switch (foto 6,7) van de Nederlandse ontwerper Richard Hutten. Voor het eerst getoond op de Tokio Design Week 2005. En opgenomen in de NgispeN collectie (waarvan Hutten overigens creatief directeur is). Het lampje kent weliswaar geen enkel hergebruikt onderdeel, maar het heeft veel ‘ontwerpkwaliteit’. 

Een rvs kubus met daarop een lichtgevende bol en een oversized schakelaar die op aan of uit staat. Die grote schakelaar in combinatie met de teksten ‘ON’ en ‘OFF’ is een vondst. Een knipoog naar wat anders te serieus genomen zou worden en het verschil tussen gewoon en bijzonder. De kubus is er ook in zwart of wit. Bijzonder ontwerp, beetje retro, beetje humor. Zou ik wel onder de kerstboom willen vinden ...

© DESIGNkeus- jan willem henssen  

Ontwerp : 2010 | Thomas Stanley, 2010 | Kamric To, 2005 | Richard Hutten
Productie :  Thomas Stanley, onbekend, Gispen
Prijs : ±  € 30 ,--
Te koop bij  : www.thomasstanleydesign.co.uk | onbekend | www.gispen.nl
Producent :
Informatie :
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : van ontwerpers/producenten
 

1 opmerking:

  1. Erg leuk om eens wat andere/bijzondere lampen te zien. De lampen met de blikjes vind ik er persoonlijk echt uitspringen.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.