maandag 20 december 2010

Japanse krukjes


Drie krukjes van gelamineerd hout, van drie Japanse ontwerpers. Bestaande uit resp. één , twee en drie delen. Het ontwerpersechtpaar Eames (USA) was een van de eersten die gebogen plaatmateriaal toepasten (begin jaren vijftig). Deze nieuwe techniek (lees: vormvrijheid) heeft een enorme betekenis gehad voor de na-oorlogse ontwikkeling van het houten meubel.
De AP Stool (2009) is een ontwerp van Shin Azumi en in 2010 door LaPalma (Italië) in productie genomen. Begonnen als een vormstudie voor de fabrikant om de uitersten tussen vorm, functie en minimale structuur te onderzoeken. Met als resultaat een kruk uit één stuk gebogen materiaal, zonder verbindingen, zonder naden en een oogstrelend, vloeiend lijnenspel. De stijfheid en veerkracht zit ‘m in de vouwen in het materiaal en de breedte van de ‘voet’.

Persoonlijk vind ik het iets te gelikt. Beetje karakterloos. Beetje veel computer en wat minder dikke viltstift, als u begrijpt wat ik bedoel ...De Butterfly Stool uit 1956 van Sori Yanagi bestaat uit twee identieke schalen van gelamineerd hout, die elk een poot en de helft van de zitting vormen. Bovenin worden de delen met twee schroeven vastgezet en een lager geplaatste rvs trekstang zorgt voor de stabiliteit tussen de twee schalen.
De vorm doet denken aan Japanse kalligrafie. Een subliem ontwerp, elegant, Westers en Aziatisch in één. Oorspronkelijk geproduceerd door Tendo Co. Ltd (Japan) maar tegenwoordig door Vitra.
Tenslotte de ZUMI Stool uit 2002, ontworpen door Shuichiro Koizumi. Bestaat uit drie identieke delen, die op een ingenieuze wijze in elkaar schuiven. Zonder schroef of lijmverbindingen vormen ze een stijve verbinding (al eeuwen een ‘patent’ van Japanse ontwerpers, meesters in het bedenken van dergelijke constructies).

Over de ontwerper gaat het verhaal dat hij als niet succesvol , jonge ontwerper, in een meubelzaak ging werken, waar zijn baas hem op een dag vroeg wat hij eigenlijk in z’n vrije tijd deed. Koizumi liet hem toen zijn portfolio zien en dat was het begin van een pijlsnelle carrière als productontwerper.
Goed ontwerp. Door beperkt materiaal gebruik en éénmalige mal (kosten) relatief goedkoop te produceren. Door Offi and Company.


© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Shin Azumi, 1956 | Sori Yanagi, 2002 | Shuichiro Koizumi
Productie : Lapalma, Vitra, Offi and Company
Prijs : € 260,-- | ± €400,-- | € 100 tot 150,--
Te koop bij : even Googelen
Producent :
Informatie : www.lapalma.it | www.vitra.com.nl | www.offi.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D cm, H cm, H cm
Bijzonderheden :
Foto’s : fabrikanten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.