maandag 27 december 2010

red-blue chair


Goed design behoeft geen krans. Het mooiste compliment voor een ontwerp is wanneer het inspireert tot een vervolg, of tot een andere interpretatie of misschien
zelfs wel als het (ver)leidt tot plagiaat.

De meeste bekende stoel uit het werk van Gerrit Rietveld is de rood-blauwe stoel uit 1917-1918. Een stoel opgebouwd uit een rood en een blauw paneel, 13 latten van drie bij drie centimeter en twee armleggers. De stoel was oorspronkelijk van blank (beuken) hout, maar werd  in 1923 door Rietveld voorzien van primaire kleuren, onder invloed van zijn contacten met de Stijl beweging.


Rietveld verwachtte dat dit ontwerp industrieel geproduceerd zou worden, maar er was weinig of geen belangstelling voor. Vandaar dat zijn werkplaats er maar een aantal van heeft gemaakt. Een ‘remake’ is te koop via Cassina, een origineel “doet’ op de veiling € 100.000,-- of meer.


Een bekende interpretatie is de versie uit de ‘Smoke’ serie van ontwerper Maarten Baas. Hij verbrandde de stoel en voorzag het skelet van een epoxylaag zodat de stoel zijn zitfunctie behoudt. Zijn “Smoke” serie (2002-2004), waaronder ook stoelen van Eames, Gaudi en Sottsass, is opgenomen in collecties van musea en verzamelaars. Een designicoon uit 1918 wordt dat opnieuw in 2004.

In datzelfde jaar (2004) maakt ontwerper Mario Minale  voor het label Droog Design, zijn LEGO versie van de stoel (foto 4). Opgebouwd uit 4445 blokjes in de bekende primaire kleuren. Ook hier wordt het Rietveld icoon  middels een ander icoon, het LEGO blokje, nieuw leven ingeblazen. Door de maten van het LEGO materiaal is de stoel 6% groter dan de oorspronkelijke. 


Onverwachte en verfrissende kijk op een stukje meubelgeschiedenis en technisch bijzonder knap uitgevoerd. Het is jammer dat Minale’s idee niet, in de geest van Rietveld, als (LEGO) bouwpakket verkocht kan worden. De door Cassina in 1974 verworven rechten op dit ontwerp verhinderen dat.

Een klassiek ontwerp met twee boeiende varianten.


© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1918, Gerrit Rietveld | 2004, Maarten Baas | 2004, Mario Minale
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij  :
Producent :
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 60 cm, D 60 cm, H 90 cm
Bijzonderheden :
Foto’s :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.