dinsdag 22 maart 2011

le secretaire renouveau part 1


Onlangs werd ik gevraagd om na te denken over de herinrichting cq. herschikking van het interieur van een herenhuis uit begin vorige eeuw. Daarbij rees ook de vraag om een advies voor passend werkplekmeubilair. In mijn archief zocht ik naar meubels die je zou kunnen duiden met ‘le secretaire renouveau‘. De schrijftafel opnieuw uitgevonden.

Het is wel aardig om te zien dat  het woord ‘secretaire’ bij sommige ontwerpers kennelijk hetzelfde beeld oproept. Slank, elegant, lichtvoetig, luxueus en vooral geïnspireerd door de schrijftafels van weleer. Een meubel dat gezien mag / moet worden, waarbij de ‘werkfunctie’ niet te nadrukkelijk wordt geëtaleerd. 



In 2009 schreef ik al ‘n’s over een ontwerp van Pierre Paulin, het buromeubel ’TANIS’. Een elegant en ingetogen meubel met fraaie details. Hij ontwierp vlak voor zijn dood ook de iets kleinere URSULINE. Een vrouwlijke en sierlijke variant op de TANIS. Het ontwerp is gebaseerd op een model uit de jaren vijftig, de CM193 voor Thonet. Beide buro’s in de collectie van Ligne Roset. Afmeting H 90, B 120 x D 65 cm.




Direct verwant zou ik het meubel SPLIT van ontwerpster Meike Rüssler willen noemen, eveneens een ontwerp uit 2009. Het zwarte ‘deksel’ kun je omhoog klappen waardoor een zeker mate van privacy ontstaat  voor het intiemere schrijfwerk. Verlichting door een in de achterpoot verwerkte draaibare bureaulamp. Producent is Ligne Roset. Afmeting H 76, B 137.5 xD 70.


Lippert Studios presenteerde op de beurs in Keulen 2011 de PS08. Een gestyleerde, moderne en vernuftige versie van de schrijftafel, vinden ze zelf. De deksel opent en sluit middels een gasdrukveer. Aan de binnenkant zorgen elastische banden (wow!) en vakjes voor de gewenste ordening van papierwerk. LED-binnenverlichting, geïntegreerde electriciteitsvoorziening, een ruime schuiflade met pennenbakje en een doordachte doorvoer t.b.v. computerkabels etc. Het zit er allemaal op en aan. Maar wat een lomp en onaantrekkelijk meubel. In gesloten toestand kan het er nog net mee door. Collectie Mueller Möbel. Afmeting H 83, B 80 x D 57 cm.


Exuberant is het ontwerp Ribalta voor het Italiaanse SabinoAprile. Het onderstel van gepolijst rvs heeft wel wat weg van het frame van de Barcelona Chair (Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich). Een klein, handgemaakt buro met grootse afwerkingen. Strak hooglans lakwerk, al dan niet ingelegd met 'glitters', ebben, noten of wengé hout of toch liever krokodillen leer of een combi ? Kan allemaal. In notenhout is het een ‘classy’ meubel. In krokodil uitvoering iets voor de ‘sterren zakken door het ijs’ show. Collectie SabinoAprile. Afmeting H 85.5, B 97, x D 41 cm.



De Airia Desk van Kaiju Studios uit de ‘Life work Porfolio’ van Herman Miller vind ik een geslaagd voorbeeld van een hedendaagse secretaire. Mooie combinatie van materialen (walnoot en gietaluminium en met kurk beklede laden), rank en slank, gestroomlijnd en functioneel. Een bijzonder aantrekkelijk meubel dat zowel in een klassiek als eigentijds interieur valt in te passen. Collectie Herman Miller. Afmeting H 77.5, B 142 x D 76 cm


Het ontwerp 100% Design Desk van Jeffrey Bernett is een fraai en sober meubel. Subtiel van vorm en detaillering lijkt het ontwerp terug te grijpen op de tijd van Breuer, Stam, van der Rohe en de Corbusier. Hoewel minder functioneel dan de andere voorbeelden (‘slechts’ een werkblad met drie laden) vind ik dit een bijzonder mooi meubel. Abstract en tijdloos. Toegegeven, de beperking in functies biedt meer mogelijkheden tot ‘stroomlijnen’, maar toch... Collectie Ligne Roset. Afmeting H 75, B 140 x D 70 cm


Als tegenhanger van dit ernstige ontwerpwerk (en niet helemaal vergelijkbaar) het basic en doordachte ontwerp Minimal Workstation van de Zweedse Studio Fredrik Paulsen. Voor vanuit huis werkende ZZP-ers, Flexwerkers, Jonge Starters, is een aparte werkruimte niet altijd beschikbaar. Dus is de eettafel vaak ook kantoor; niet echt een praktische oplossing.


Fredrik Paulsen : ” to arrange life and work in the same space often don't make the ideal conditions for daily routine (e.g. messy dinner tables). To respond to these new requirements my aim was to limit and organize work space and to design a nomadic worktable that only fits the most important tools. The size of the tabletop is defined to give enough room for a laptop and a reading book. These restrictions anticipate the possibility of accumulating piles of paper on your desk. To accommodate various utensils and documents the Minimal Workstation includes a set of containers that can carry for example pens, A4 sheets and power adapters. These containers can be hung to the edge of the tabletop. In addition to this, a detachable lamp will provide illumination.
To allow further flexibility, the Minimal Work Station is designed to be easily moved around in the house, according to the different day-time situations. It might be close to the garden during the day and then close to the children's room later in the evening. Like this working from home can become better organized, while the general daily routines and the separation of life and work gain flexibility “.
Een origineel en verfrissend ontwerp met aandacht voor detail. Nog niet in productie.

Lees ook : le secretaire renouveau part 2

Ontwerpen : 
1954 – TANIS | 2009 – URSULINE | Pierre Paulin
2009 – SPLIT | Meike Rüssler
2010 - PS08 | Lippert Studios
2008 – RIBALTA | Lelio de Nicolò
2009 – AIRIA | Kaiju Studios
2002 – 100% DESIGN DESK | Jeffrey Bernett
2010 – MimalWorkstation | Studio Fredrik Paulsen
Productie :
Prijs : € ,--
Te koop bij  :
Producent : Ligne Roset, Mueller Möbel, SabinoAprile, Herman Miller
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Ligne Roset, Mueller Möbel, SabinoAprile, Herman Miller, Fredrik Paulsen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.