dinsdag 29 maart 2011

TEFAF 2011 part 1


Vorige week heb ik me weer twee dagen een versuffing gelopen op de TEFAF. Maar ik heb het er altijd graag voor over. De grootste en meest invloedrijke antiek- en kunstbeurs van Europa (en al zou dat niet zo zijn, ik vind het groot genoeg). Ook nu weer in een schitterend decor van bloemen uitgevoerd door Ten Kate flowers & decorations, die dit keer 144000 bloemen gebruikten. Na wat geharrewar met de jongens met de oortjes, kreeg ik uiteindelijk van een aardige mevrouw een perskaart en mochten mijn camera en ik naar binnen.

Hoewel mijn interesse op de TEFAF voornamelijk uitgaat naar moderne kunst, had ik het Designpaviljoen voor dag twee gepland. Waarvan hieronder akte één.Bij de sympathieke New Yorkse galerie Sebastian + Barquet zag ik een bank van rvs bekleed met JFK halve dollar munten, die stuk voor stuk aan het frame zijn vastgelast. ‘All the King’s Man’ heet dit meubeltje uit 2010 en te koop voor $120,000.— Wel erg mooi ( let op het schaduwspel) en met een boodschap: ”it is about taking what was an useless piece of money and kind of making it special again.” De Amerikaanse kunstenaar heet Johnny Swing. In dezelfde ‘ Coin serie’ maakte hij ook een stoel, ligbank, barkruk en tafel. Design met Schwung ...


Ik schreef al eens over de ‘VOID’ van ontwerper Ron Arad  en nu zag ik er twee bij verschillende galeries. Arad heeft deze gestroomlijnde ligmeubels ook voor een ‘gebruikerspubliek’ ontworpen, maar de hier getoonde gelimiteerde uitvoeringen zijn voor de verzamelaar. Ben Brown Fine Arts gallery liet de ‘Bio Void 3’ zien, uit een serie van 6. Van gepolijst aluminium netweefsel met een metallic groen frame. Bij de Franse galerie Downtown Fançois Laffanour stond de ‘Oh Void 1’ uit 2006, van meerkleurig transparante kunststof.

Bij galerie Ulrich Fiedler uit Berlijn ving ik bot bij een hautaine en onvriendelijke standhoudster. Er stond o.a. een prachtig dressoir van Gerrit Rietveld uit 1932, gemaakt van draadglas. Maar ik mocht het niet fotograferen en bij de gratie God’s kon ik een visitekaartje meenemen. Mijn verzoek om informatie en foto’s uit het archief van de galerie werd niet gehonoreerd. Rietveld zou er behoorlijk pissig om zijn geworden. Een dergelijk dressoir is volgens mij te vinden in de Rietveld Collectie van het Centraal Museum Utrecht. Wie er goede foto’s van heeft mag ze opsturen. Die plaats ik dan alsnog.Als laatste een buro en stoel uit 2010 van de Britse meubelmaker/ontwerper Jonathan Field . De ‘Opener’desk en ‘Opener’ Chair. Te zien bij galerie Connaught Brown. Prachtige, ambachtelijk gemaakte meubels van Amerikaans walnoot, in gelimiteerde oplage (tsja, het is natuurlijk wel een kunstbeurs).

Volgende week deel twee van de TEFAF marathon.

© DESIGNkeus-jan willem henssen 

foto's : jan willem henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.