maandag 4 april 2011

TEFAF 2011 part 2


Zoals beloofd akte 2 van mijn column over de TEFAF 2011 waar ik 24 en 25 maart de zolen van mijn schoenen liep, mijn ogen uitkeek, camera liet vallen, sushi at, wijn dronk (in die volgorde) en toch niets kocht.

Bij galerie Downtown Fançois Laffanour zag ik behalve de ‘Oh Void 1' van Ron Arad ook een aantal lampen uit de vijftiger jaren. Ontwerper Serge Mouille (1922-1988) tekende voor deze zwarte insectachtige armaturen. Opgeleid als zilversmid ontwierp hij van 1950 tot 1964 talrijke ranke, gestileerde lichtornamenten aansluitend op de toenmalige ontwerpstijl van het Organisch Modernisme.

De ‘Oeuil’, Flammes en Saturn zijn daarvan de meest bekende. De lamp op foto 2 en 3 heeft voor Mouille typerende borstvormige kappen (tétines) met in de’ tepel’ de fitting voor de gloeilamp. Prijs van dit exemplaar uit 1953 : €200 dznd incl. snoer met stekker. Vanaf 2001 tot heden worden de lampen heruitgegeven door Editions Serge Mouille en dan kost exact dezelfde lamp € 5300,--


Terug in de tijd naar het Wenen van  de Wiener Werkstätte (1903-1932). Een lamp van (architect en allround designer) Joseph Hoffmann. Wie Hoffmann’s architectuur en meubelontwerpen en zijn verwantschap met de Schotse ontwerper Charles Rennie Macintosch kent, denkt aan strenge, strakke vormen en dus was deze ‘mollige’ koperen lamp met halfronde aan/uit schakelaar in mijn ogen opvallend. Een lamp die naadloos past in een schilderij van de Argentijnse schilder Fernando Botero. Twaalf stuks zijn er ooit van gemaakt, in 1919. Gezien bij Galerie Bel Etage.


Een paar wonderbaarlijke en fraaie  kunstmeubels, prachtig gedetailleerd en  uitgevoerd, van de Franse schilder/ontwerper François Xavier Lalanne. Hij werd mede beïnvloedt door kunstenaars in zijn directe omgeving zoals Brancusi, Max Ernst, Jean Tinguely, Man Ray and Marcel Duchamp.

Beiden ontwerpen zijn bedoeld als barmeubel. “Everyone can recognize animals throughout the world,” zei Lalanne “You don’t have to explain what they are or mean.” Logisch dat je er dan een barmeubel van maakt .... Decadent ? Jaha, nogal, zou ik zeggen, maar wel heel erg schaamteloos mooi verantwoord decadent.


Vooral het sprinkhaan meubel uit 1970, met de titel ‘La Sauterelle’, heeft ’n sublieme surrealistische en Jules Verne achtige allure. Gemaakt van staal, gepolijst koper en Sevres porselein. Prijs : ±  €300 dznd. Als u voor iemand nog een sprinkhanenplaag in gedachte had moet u stevig in de buidel tasten.

Het bronzen meubel ‘Mouflon de Pauline’ zag ik bij Ben Brown Fine Arts Galerie  en ‘La Sauterelle’ bij Galerie Patrice Trigano.

Volgend jaar van16 t/m 25 maart alweer de 25ste TEFAF, uiteraard in Maastricht, ondanks geruchten dat de beurs zou uitwijken naar het buitenland i.v.m. het verhoogde BTW tarief op kunst. M’n perskaart is al aangevraagd.


© DESIGNkeus-jan willem henssen 

foto's : jan willem henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.