zondag 1 mei 2011

Loft Chair


Kijk, gewoon een aardig stoeltje, de Loft Chair van de Poolse ontwerper Zbigniew Strzebonski (ZS voor vrienden, denk ik). Gemaakt van 12 mm massief rondstaal en verkrijgbaar in wit en met houten of metalen zitting. ZS maakte al eerder gebruik van rondstaal voor zijn meubels (Zebrano Chair).


Het frame wordt gevormd door twee dezelfde vormen (voet en rug)  die tweemaal rond omgezet zijn en twee dezelfde vormen (armleggers) die éénmaal zijn omgezet. De zitting draagt op twee stukjes rondstaal. Het geheel wordt door TIG lassen (hoogwaardig lassen middels een plasma-boog) aan elkaar gekoppeld en gepoedercoat. Goed over nagedacht.

Hoe het zo gekomen is legt ZS uit in een interessant en informatief verhaal op zijn blog.


Hoewel wat steriel, is het een mooi belijnd ontwerp. Licht en luchtig, een heldere constructie en waarschijnlijk goedkoop te produceren. De naam Loft Chair is al vele malen voor andere stoelontwerpen gebruikt, maar bij dit ontwerp vind ik de naam goed passen. Deze 'minimal' stoel moet de ruimte hebben, zoals in de setting op één van de foto’s. Over het zitcomfort heb ik m’n twijfels. Een staafje van 12 mm doorsnede als arm- en lichtgebogen rugleuning is te iel voor echt comfort. Maar zitten is een werkwoord, zoals Rietveld zei. Voor comfort ga je maar naar je bed.


De Loft Chair is ontworpen voor Z.S 's label Modestwork (Ierland en Polen) en was voor het eerst te zien op de Stockholm Furniture Fair februari 2011. Door de poedercoating is de stoel ook voor buiten geschikt. Volgens mij nog niet in productie; prijs onbekend. Leuk stoeltje ZS ...

© DESIGNkeus-jan willem henssen
foto's : Modestwork

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.