woensdag 4 mei 2011

DESIGNgast John van de Pol : Milaan 2011

Een paar weken geleden was het dan eindelijk weer zover; de Salone Del Mobile in Milaan. Met veel verwachtingen reisde ik af naar Milaan alwaar het toch altijd al goed toeven is zo rond het voorjaar. De planning was 1 dag de Salone in de beursgebouwen bezoeken en de 2e dag de Zona Tortona, de hippe tegenhanger van de meubelbeurs.

Voor mij was de belangrijkste doelstelling van het bezoek kijken hoe de positie van mijn eigen meubelmerk CESPO in de markt momenteel is. Door materialen, vormen, kwaliteit en kleuren van de concurrent te bekijken. De eerste dag op de meubelbeurs viel op dat er weinig fabrikanten waren die grote vernieuwingen te tonen hadden.
 

De stand van Edra en Moroso vielen mij positief op hierin. Moroso wist in de stand een schemerige relaxte sfeer te creĆ«ren gecombineerd met een eigentijdse styling. Voor mij was de absolute blikvanger het nieuwe stokpaardje van succesontwerpster Patricia Urquiola de Chaise Lounge uit de serie “Biknit”.

Zeer opvallend was ook de stand van Edra, de Italiaanse fabrikant die met de gebroeders Fernando & Humberto Campana d.m.v. bijzondere toepassing van materialen de laatste jaren furore maakt in de internationale meubelwereld. De stand alleen al was een hoogwaardig stukje interieurarchitectuur en had iets weg van een sprookjesachtige wereld. Materiaal –en kleurgebruik complementeerde deze wereld.


Het meest opvallende nieuwe ontwerp is wat mij betreft de Grinza voor EDRA, een fauteuil die wordt gekenmerkt door de rijkelijk aanwezige plooien. Zowel in leder als stof verkrijgbaar. In stof deed de stoel mij een beetje denken aan een Chinese Shar-pei hond.


Vitra deed ook een duit in het zakje voor wat betreft opvallende stands. De stand was opgedeeld in verschillende compartimenten waarin de meubelen met een zeer bijzondere styling waren gerangschikt. Veel gebruik van planten bijvoorbeeld. Deze ruimtes waren niet toegankelijk waardoor er een museumsfeer ontstond. Gelukkig stonden de gebruikte meubelen apart in andere ruimtes zodat ze wel aangeraakt en uitgetest konden worden.


De 2e dag was de Zona Tortona aan de beurt, de Via Tortona met zijstraten. Hier worden door vooral jonge ontwerpers collecties getoond in oude fabriekshallen, vervallen panden etc. Met een temperatuurtje van zo’n 23 graden was het geen straf de dag in de buitenlucht te beginnen. Ons eerste bezoek bleek direct al een aangename verrassing in petto te hebben en ook nog afkomstig uit Nederland. En als Nederlandse designliefhebber ben ik natuurlijk pro Dutch Design. Het label 'Tweelink' (2 zussen) sprong eruit met een tafel waarbij blad en poten bestonden uit aan elkaar gelijmde potloodjes en een stalen kooibox omgevormd tot fauteuil.

De verlichtingsfabrikant Foscarini had een wervelende show waarin een aantal nieuwe lampen aan het publiek werden getoond in een prachtige hoge ruimte met een fantastische sfeer. Een filmpje hierover. Verder heb ik nog een aantal schitterende panden met uitzonderlijke collecties gespot, maar het gaat te ver om dat allemaal te bespreken.

Volgend jaar is een uitbreiding naar 3 dagen nauwelijks te ontlopen aangezien er zich nieuwe designgebieden als de Zona Tortona aandienen. Kort samengevat een paar erg nuttige en leuke dagen.

 © DESIGNkeus-John van de Pol
foto's : John van de Pol

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.