zaterdag 4 juni 2011

DESIGNgast Jeroen Vinken : Scheermesjes


De vormgeving van scheermesjes voor 'het grote publiek' is een wonderlijke, voor mij, als ontwerper én gebruiker, totaal onbegrijpelijke wereld.

Ik heb bij alle mesjes die in de drogisterijen te koop worden aangeboden voortdurend wisselende associaties met voor mij vreemde werelden.
Ik zie in de handgrepen de vormen en belijningen van raceauto's, straaljagers en ruimtevoertuigen zoals in 'spacefilms' vormgegeven. Golvende vormen met koelribben en aërodynamische ribbels [vaak met 'zwaar verchroomde' accenten] die de stroomlijning lijken te moeten verbeteren.

Overigens zie je dit ook bij scheermesjes voor vrouwen hetgeen mij doet vermoeden dat andere aspecten mogelijk een rol spelen bij de vormgeving van scheermesjes.

De rondingen en welvingen zijn 'ronduit' erotiserend en doen mij soms denken aan dildo's en vergelijkbare instrumenten. De vaak rubberachtige bobbels en randjes lijken sensueel en bedoeld als zinnenprikkelend.

Op andere momenten heb ik de associatie met gewervelde dieren uit préhistorische tijden of alliën-achtige wezens uit 'toekomst voorspellende' films.

Ik begrijp deze vormgevingsvisie niet voor een scheermeshandgreep...
Ik geneer me nog altijd om zo'n scheermes in mijn hand te houden. Het voelt aan als een object uit een andere wereld, bedoelt voor een ander gebruik en ik heb er geen affiniteit mee. Bovendien denkt blijkbaar niemand aan hygiëne: het vuil dat achter en tussen al die bobbels blijft hangen.


Om ergernis tijdens het scheren te voorkomen, heb ik mij lange tijd geschoren met de eenvoudige rechte wegwerpmesjes die in blauw of groen maar soms gelukkig ook in zwart te verkrijgen zijn. De scheerkwaliteit is echter vaak van inferieur niveau.

In het duurdere segment is de vormgevingsvisie helder en 'normaal', maar om €80,- of méér te betalen was me te veel van het goede.

Recent speurwerk op internet heeft me nieuwe wegen gewezen: scheermesjes waarvan het mij verbaast dat die, ook bij de 'betere' drogist, niet of nauwelijks in de winkels worden aangeboden.
Parker heeft een uitgebreide serie, redelijk betaalbare handgrepen [ca. €30,-] voor zowel traditionele platte mesjes (Safety Razors) als mach-3 mesjes. Ze zijn strak en van degelijke kwaliteit.
Daarnaast brengt de firma razWar zéér betaalbare scheermesjes op de markt: weliswaar een 'turbodesign': de 'Fidel', maar óók [voor €4,50] de 'El Che'(laatste foto), die er eenvoudig, strak en solide uitziet.
Dat voelt meer vertrouwd aan; een scheermes om je mee te scheren ...

© DESIGNkeus-Jeroen Vinken
foto's : Gilette, Parker, razWar, Schick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.