maandag 30 mei 2011

Pressed Chair

Vorige week stuurde La Colors from Amsterdam informatie en foto’s van de ICFF  Interieurbeurs in New York, waaronder een foto van de Pressed Chair van ‘London based’ ontwerper Harry Thaler. Met dit ontwerp ontving Thaler, direct na zij afstuderen als productontwerper, de Conran Award 2010 en won in 2011 de [D3] Contest 2011 (een prijs voor aanstormend jong talent)  op de IMM –Keulen.
De stoel wordt uit één 2.5 mm dikke plaat aluminium gestanst ( 1 m2 per stoel) en tegelijkertijd voorzien van ribbels die het doorbuigen van de plaat tegengaan. Vervolgens wordt de stoel in de beoogde vorm gebogen. Er komt geen schroef of lijmverbinding aan te pas en het resultaat is een superlichte, sterke ,stapelbare, minimalistische stoel. Maar vooral een lollige stoel.


Het ontwerp doet me denken aan de Tolix stoel en kruk (zie foto 4). Ze sluiten, 90 jaar later, goed aan bij deze vroeg-industriële ontwerpgedachte. In ongebogen vorm lijkt de plaat een platgeslagen figuur uit een robotstrip.
Van de reststukken van de aluminiumplaat worden krukjes gemaakt. Wel uit drie delen en met schroeven in elkaar gezet, maar in ieder geval een optimaal gebruik van het materiaal.

De productie van het ontwerp is in goede handen; Nils Holger Moormann GmbH is één van mijn favoriete fabrikanten. Ik heb dat al eens eerder gezegd, maar jong talent slaagt alleen wanneer er fabrikanten zijn die risico’s niet uit de weg gaan. Moormann is er zo een.

© DESIGNkeus-jan willem henssen 

Ontwerp : 2010 | Harry Thaler
Productie :
Prijs : €320 ,--
Te koop bij  :
Producent : Nils Holger Moormann GmbH
Informatie : www.moormann.de
Verkrijgbaar in : zwart en alu.kleur
Afmeting : B 53 cm, D 53  cm, H 77  cm
Bijzonderheden : uit één plaat aluminium geperst
Foto’s : Nils Holger Moormann GmbH en anderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.