dinsdag 24 mei 2011

Hemp Chair

De Hemp Chair is precies wat de naam suggereert. Een stapelbare stoel gemaakt van Hennep en Kenaf vezels. Ontworpen door de Duitse architect / ontwerper Werner Aisslinger in nauwe samenwerking met chemie-reus BASF. Hennep kennen we als de basis voor ‘n lucratieve bijverdienste en Kenaf  (Hibiscus cannabinus) is een vezelrijke plant, waarvan de steel op bamboe lijkt.

Hoewel de vormgeving sterk doet denken aan de ’S Chair’ van Werner Panton, is het wel een bijzonder interessant voorbeeld van vernieuwend eco-vriendelijk design.


 Het materiaal, de vezels van de Hennep en Kenaf plant, worden in een verhitte mal onder toevoeging van een milieuvriendelijke hars op waterbasis (Acrodur® acrylic binder), samengeperst tot een lichtgewicht en sterke monoliete vorm. Resultaat is een stoel met de kenmerkende vouwen en rillen tbv. de sterkte, maar met een uiterst dunne schil. Het lijkt wel een gevouwen lap stof, die door stijfsel zijn vorm behoudt.


De lage materiaalkosten en de fabricage methode, de zgn. ‘compression molding’ techniek, maken dit ontwerp uitermate geschikt voor massaproductie en daardoor  relatief goedkoop. De stoel is licht en stapelbaar en daarom zullen ook de transportkosten meevallen.Hoewel voor het eerst te zien als protoype in Milaan 2011, verwacht ik dat dit ontwerp, wellicht met wat aanpassingen, snel een producent zal vinden. Het zou ook interessant zijn om uit te zoeken of dit ontwerp in landen waar de grondstoffen aanwezig zijn, geproduceerd  kan worden.Wellicht in India, IndonesiĆ« of Afrika ?

Mocht de politie uw woning binnenvallen en uw’plantage’ aantreffen dan kunt u zich nu voordoen als grondstofleverancier voor de Hemp Chair.

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2011 | Werner Aisslinger
Productie : nog niet in productie
Prijs : € ,--
Te koop bij  :
Producent :
Informatie : www.aisslinger.de
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm
Bijzonderheden : hennep en kenaf vezels
Foto’s : ?

1 opmerking:

 1. Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you
  provide. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted
  rehashed information. Wonderful read! I've bookmarked your site and
  I'm adding your RSS feeds to my Google account.


  Also visit my web blog ... was ist kratom

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.