zondag 16 oktober 2011

DESIGNgast Frans Willigers : Boomkast

Ik heb een zwak voor het werk van Lotte van Laatum. Zoals meer van haar leeftijdgenoten is haar werk contextgebonden. Dit kan van alles zijn en varieert van Turkse vrouwen die hun haakwerktechnieken inzetten voor sieraden tot meiden met verschillende culturele achtergronden waarmee ze tafellakens maakt. Zij behoort tot de ontwerpers wier werk daadwerkelijk iets toevoegt aan deze wereld.


In Ootjies tas (oma’s tas) laat ze 18 tassen breien door Spakenburgse vrouwen die nog klederdracht dragen. Binnen de Spakenburger klederdracht speelt de rouw een belangrijke rol. De tassen sluiten hierbij aan door een uitvoering voor de zware rouw, de lichte rouw en uit de rouw en laten de verschillende manieren van rouw zien die in Spakenburgse cultuur gebruikelijk zijn. De tassen gemaakt door deze vrouwen zijn een nieuwe toevoeging aan het Spakenburgse erfgoed.

Haar ontwerp van liturgische elementen voor Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam draait om de betekenis en de verschijningsvormen van licht, dit gegeven is zorgvuldig en verfijnd uitgewerkt.

Een ouder ontwerp van Lotte van Laatum is de ‘Boomkast’ uit 2008. De iep waaruit deze kast gemaakt is werd in 1999 gekapt in Kloosterzande vanwege de iepenziekte.

Het front van de lade is aan de bovenzijde niet afgewerkt, waardoor het unieke van de boom waaruit het gemaakt is bewaard is gebleven aan de bovenzijde van de la.
Nog opmerkelijker is de schaal van het meubel, die is afgeleid van de breedte van een grote boom op borsthoogte.
Het meubel lijkt veel te groot voor zijn vorm en functie (120 cm hoog !) waardoor je jezelf als toeschouwer en gebruiker kleiner voelt. Het geeft hetzelfde overweldigende gevoel dat een grote boom ook kan geven.

© DESIGNkeus- Frans Willigers

Ontwerp : 2008 | Lotte van Laatum
Productie : studio Lotte van Laatum
Prijs : € 3319 ,--
Te koop via o.a.  : www.laviejolie.nl
Producent :
Informatie : www.lottevanlaatum.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 130 cm, D 50 cm, H 120 cm
Bijzonderheden : hollands iepen
Foto’s : Benders & Stevens Fotografische Vormgeving


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.