vrijdag 7 oktober 2011

Floating Sofa

Het ‘verjongde’ Poolse meubellabel ‘Comforty’ presenteerde bij hun eerste optreden op de meubelbeurs in Milaan 2011 een nieuw ontwerp van de Franse ontwerper Philippe Nigro (1976).
De Floating Sofa; een drie-zits bank waarbij het frame buiten de stoffering is geplaatst ipv. er binnen in. Dat levert een mooie abstract en grafische beeld op en, zoals de naam suggereert, een optisch ‘zwevende‘ bank. Voor wie dat niet door had was er op de beurs een nadrukkelijk staaltje van ‘visueel pleonasme’ in de vorm van een opgehangen Floating Sofa.

Die ‘binnenste-buiten’ gedachte is niet nieuw. We zien zoiets dergelijks al bij  de LC2 en LC3 van Le Corbusier, waarbij het verchroomde buisframe een aantal met leer beklede kussens ‘omvat’.
De Sofist bank van  Turkse ontwerpster Sule Koc gaat nog een stapje verder en daar ís het frame de bank en is de bekleding er, in de vorm van losse kussens, als toegift aan toegevoegd. Minder spannend, vind ik.

Het ontwerp van Nigro is aantrekkelijk door het contrast tussen de strak vormgegeven massa van de kussens en de transparantie van het frame. Daardoor lijkt het volume niet alleen los van de vloer, maar ook los in de ruimte te hangen. De detaillering is goed doordacht en mooi uitgevoerd.Ogenschijnlijk lijkt het metalen frame het enige constructieve element. De kussens van ‘traagschuim’ verhullen echter een beukenhouten skelet waarmee de bank zijn vorm behoudt. De zichtbare constructie rondom dient dus alleen om het zitgedeelte ‘zwevend’ aan op te hangen, maar suggereert meer te zijn dan dat. What you see is 'not always' what you get...

©DESIGNkeus-jan willem henssen


Ontwerp : 2010 | Philippe Nigro
Productie : Comforty
Prijs vanaf : € 2315 ,--
Te koop via  : DOT Orange design BV
Producent :
Informatie : www.comforty.pl | www.dotorangedesign.nl
Verkrijgbaar in : alle RAL kleuren en chroom | leer, Kvadrad stoffen, Alcantara
Afmeting : B 267 cm, D 98 cm, H 40 cm, H 73 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Comforty


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.