vrijdag 30 september 2011

Woonbeurs 2011

Aansluitend op de  Inside Design Amsterdam is er de Woonbeurs in de RAI. Dus bezocht ik de 26e de Vakdag. Je kunt er, al naar gelang je belangstelling, uren rondslenteren of er met zevenmijlslaarzen doorheen; het laatste is meer mijn stijl. Wat ik interessant vond laat ik u hier zien en wat ik oversla ; wel, daarover leest u vast wel ergens anders, gezien het grote aantal rondwandelende perskaarten.
Vier ontwerpen die me opvielen bij het New Dutch Design paviljoen Via Milano.
Een opvouwbare tafel uit de serie Grassworks van Jair Straschnow, een kingsize lamp van Dave Keune, een hanglamp van Bertjan Pot en het tafeltje met handvat van Lambie & van Hengel  (dat je cadeau kreeg  op de Inside Design bij het afsluiten van een abonnement op de Elle Decoration).

Over Grassworks schreef ik al eens. Deze tafel is aantrekkelijk, strak, slank, helder in constructie en detail én opvouwbaar. Niets op aan te merken, behalve dan dat’ie van bamboe is, maar daar hebben we het al over gehad.


De Large Standing Lamp uit de serie Standard Primitives  (een soort 3D tangram) van Dave Keune bestaat uit drie conische vormen die een uiterst curieus evenwicht met elkaar aangaan en zijn gemaakt van, jawel, gelamineerd papier. Dat geeft de ‘zijdeachtige’ look en maakt dat de elementen relatief goedkoop kunnen worden geproduceerd. De lamp is twee meter hoog en heeft een verzwaarde voet van aluminium. Prijs op aanvraag. Kijk vooral even op Keune’s website. Aanrader.


Van Bertjan Pot een ragfijne hanglamp, Heracleum. Geïnspireerd door de gelijknamige plant ontwierp Pot een lamp van dunne, vertakkende stangetjes (in nikkel of koperkleur), waarbij  een geleidende coating ipv. bedrading zorgt voor de voeding van de LED’s. De ‘bladeren’ van polycarbonate zijn in feite een soort lensjes waardoor de LED het licht verstrooid. Bijzonder en verfijnd ontwerp van een bijzondere ontwerper. Kost 2250,--. Afmeting 98 cm breed bij 65 cm hoog.


Het tafeltje ‘TOR’ (Lambie en van Hengel 2010) van gepoedercoat staal is aardig vanwege het door het blad stekende handvat en winnaar van de eerste ELLE Wonen Design Talent Award (2010). Kost 150,- en was dus ‘gratis voor niks’ te bekomen bij een abonnement op Elle Decoration. Lollig ontwerp. De zes kleuren zijn, m.u.v. zwart en wit, een miskleun en doen afbreuk aan het ontwerp. Jammer.

Ergens midden op de beurs liep ik de stand van Iron Dog binnen. Prachtige, ambachtelijk gemaakte houtkachels uit Duitsland met oog voor detail en techniek. Er zijn vijf uitvoeringen voor gewone mensen en één voor hen die de weg kwijt zijn. In sterling zilver of in goud, namelijk ; zit je er echt warmpjes bij. Met name Iron Dog no. 3 vind ik een mooi ontwerp . Zo’n grappig ('man bijt hond') kacheltje zou ik wel willen hebben.

Frozen Fountain presenteerde een arsenaal aan ontwerpen in een zeecontainer. Geen nieuw idee maar wel verfrissend tussen al die getimmerde ‘stands’. Het leuke lampje ‘Switch’, een ontwerp uit 2005 van Richard Hutten, dat toen 30,-- euro kostte, staat er in de aanbieding voor, nee maar, 30,-- euro. Dat heeft u toch niet gemist ...?

©DESIGNkeus-jan willem henssen 
 
Foto’s : jan willem henssen, dave keune, iron dog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.