donderdag 29 september 2011

Inside Design Amsterdam 2011

Vrijdag 23 september liep ik rondjes op IJburg. In een 7 km lange strook, van Steigereiland tot en met Haveneiland Oost, waren er originele en minder originele presentaties van Labels en Designers. Een goed initiatief van Elle Decoration (voor de achtste maal). Ik had maar vier uur de tijd en dat was zelfs in ‘jogging mode’ niet genoeg.
Mijn algemene indruk is, los van de I.D.A, dat er wat veel designevenementen zijn. Waardoor hetzelfde design telkens weer voorbij komt, zoals op de lopende band bij een Sushi bar. En dat veel ontwerpen zijn als sushi; er zijn er maar een paar echt lekker...

Hieronder enkele ontwerpen die mij goed bevielen ...

Als eerste de ‘Peep Show’, incl. Wallenrode verlichting, van Studio Niels en Sven. De ontwerpen stonden opgesteld in een leegstaande casco woning met door hen geplaatste wanden van Piepschuim, voorzien van kijkgleuf, maar wel gratis. Ik schreef al over hun intrigerende tafeltje ‘TAN’ en nu was er o.a. de Trileg Table met een onderstel van ronde buis (en bijpassende stoel O Frame). Het aan de rand verjongde blad ligt vrij van het onderstel en dat maakt het net even een ‘andere’ tafel. Goed ontwerp maar minder 'spannend' dan de TAN (die binnenkort in productie komt).

Daarna door naar Studio Vroonland, die zojuist, terecht, de YNG TLNT Pin hadden gewonnen met hun ‘Saddle Stool’, voorheen ‘Worker’. Een bijzonder ontwerp, gepresenteerd in een weinig geïnspireerde setting, dat nu definitief in productie is. Kost  € 349,--. En er komt meer, vertelde Sjoerd Vroonland. Niet alleen de kralenstoel (MOOOI), maar ook de ‘rubber’ stoel wordt doorontwikkeld.

Een interessant en decoratief ontwerp is de Color Table van Vladi Rapaport (Ukraïne). Het frame wordt gebouwd met een aangepaste versie van TubeClamps en bestaat uit meerdere modulen van ± 58 bij 70 cm. Iedere lengte van de buisdelen heeft zijn eigen kleur (of kleurindicatie die overeenkomt met de koppeling). Het 10mm dikke blad van gehard en gelaagd glas steekt rondom 10 cm over. Tafelmaten 250 en 350 cm maar ook naar wens. Prijzen, afhankelijk van afwerking en maatvoering van 2400,-- tot 3700,-- ex. BTW.

Ook de 'Twisted Tables' (2011) van Studio Erwin Zwiers zijn de moeite waard maar behoeven m.i. nog een rondje ‘evaluatie’. Het blad lijkt op het eerste gezicht een dunne schijf boomstam (spinthout en jaarringen), maar wordt met de hand gewikkeld, gelijmd en geniet uit dunne stroken buigtriplex rond een kern van multiplex. Een tijdrovend en precies werk, wat zijn weerslag vind in de prijs (ø 125 cm kost 2875,--). De ‘Twisted Lights’ (2010), in diverse maten, zijn al langer op de markt en worden o.a. in Londen verkocht ( ø 70cm kost 1387,--). Ik vind ze ge(s)laagder dan de tafels. Erwin zoekt nog een producent.


Voor de Vintage Fans breng Vitra  een opnieuw een serie meubels van smid, all-round designer en architect Jean Prouvé (1901-1984) uit. In samenwerking met G-Star Raw (van de spijkerbroeken enzo) wordt er een Special Edition uitgebracht. Persoonlijk heb ik niet zoveel met de meubels van Prouvé. De ‘Standard Chair” is natuurlijk wel een klassiek voorbeeld van modern functionalisme uit de dertiger jaren. ‘Industriële massaproductie met verantwoorde vormgeving’. Speelser is krukje ‘Tabouret Solvay’ uit 1941 van massief eiken met verbindingsstukken van gepoedercoat staal.

Maar echt interessant vind ik de lamp Potence uit 1947 en de tafel S.A.M. Tropique uit 1950. En juist die twee werden niet getoond...

©DESIGNkeus-jan willem henssen  

Foto’s : jan willem henssen, erwin zwiers,vitra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.