dinsdag 20 september 2011

Vijf Tafels

Ze hebben wel wat, deze tafels. En ook wel veel van elkaar. Door die kunstige tafelpoten, met organisch sausje. Wie heeft het van wie en wie was de eerste ? De waarheid ligt niet in het midden, maar in het bos. En wie loopt er nu zo af en toe niet eens door het bos en ziet dan dat het daar eigenlijk vol staat met tafelpoten. Nou dan. Zo werkt dat, bij ontwerpers ...

Oordeel zelf, zou ik zeggen en zoek de verschillen.


De CRYS tafel (2010), een ontwerp van studio Inoda+Sveje uit Milaan. Let op de houten doppen in het midden van de tafel. Daar kunnen computersnoeren doorheen en in het gat past zelfs een vaasje ... De tafelpoten, met ‘realistisch’ organische vertakking, zijn van blank eiken. Het blad is van eiken met een natuurlijk afwerking of van versterkt multiplex. Productie DeStalis in Italië.


De OTTO tafel (2010) is een ontwerp van Paolo Cappelo (Italië). Het frame en de koppeling van de bladdragers middels houten T-stukken is van beukenhout gemaakt. Het in ‘organische’ vorm gesneden blad van gehard glas en het  asymmetrisch geplaatste frame geven de tafel een interessante en prettige ‘onbalans’. Wordt gemaakt door MiniForms.


De PEGGY (2009) is ontworpen door het  Britse duo Luke Pearson en Tom Lloyd.
Dit ontwerp stond op de shortlist van de Britisch Design Awards 2009. Een degelijk stukje meubelmakerwerk met traditionele lip- en pen en gat verbindingen. Gemaakt van  massief essenhout  met een essen gefineerd, 25 mm dik, blad. De combinatie van de ellipsvormige ‘zijtakken’ en de ovaalvormige poten is wel interessant. In productie bij SCP Furniture.De Two leg coffee Table (2010) valt een beetje buiten de boot, (bos ?), want heeft maar twee, eikenhouten, poten en de ‘vertakking’ is hier omgedraaid gebruikt en pure noodzaak, omdat de tafel anders omdondert. Maar met deze twee poten gaat het prima , mede door de  functionele en fraai ogende verdikking in het Corian blad waarmee de poten in het blad worden geklemd. Totdat iemand zijn 'Helmut Newton’s Sumo'(30kg) op één van de niet ondersteunde hoeken legt. Een ontwerp van Ben Klinger en Shay Carmon (Israël).De laatste tafel is de Y.A.S. Table van de Engelse meubelmaker David Mawdsley. In 2009 in opdracht gemaakt voor de ‘Yorkshire Agricultural Society'. Superieur meubelmakerwerk in eiken. De ingelegde doppen (bedoeld voor de mooi maar erg truttig, vind ik), zien we 'functioneel' terug bij CRYS tafel, evenals de wijze waarop de ‘vertakking’ is vormgegeven.

 © DESIGNkeus- jan willem henssen

Ontwerp : zie boven
Productie : zie boven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.