woensdag 14 september 2011

Lady LED

Omri Bar Zeev (Israël) studeerde in 2009 af aan het "Shenkar College Of Engineering and Design", afdeling industriële vormgeving. Een zeer getalenteerde jonge ontwerper die in no-time een aantal bijzonder geslaagde ontwerpen realiseerde, waaronder het bekende en grappige stoeltje 'ZaZa'.

De Lady LED kende ik niet. Een ontwerp uit 2010 dat mij bijzonder aanspreekt omdat het gemaakt is van materiaal dat bij wijze van spreke bij elke doe het zelf supermarkt te koop is.

Een koperen buis van 22 mm doorsnede, een snoer met een trafo, drie LED lampjes en een witte plastic krimpkous. (’n krimpkous is een ‘hoesje’ van plastic dat door verhitting krimpt). That’s all there is. O ja, en twee eikenhouten plankjes met afgeronde hoeken.

Het resultaat is een strak, helder ontwerp, waarvan vooral de wijze waarop de LEDlampjes dmv. een krimpkous zijn opgesloten en op de buis zijn vastgezet, verbluffend van eenvoud is.

Omri zegt de lichtdoorlatendheid van de krimpkous toevallig ontdekt te hebben toen hij die gebruikte voor de reparatie van een USB stick. Het voedingslampje van de USB stick bleef door de krimpkous heen schijnen.

Ik vroeg Omri naar de herkomst van de naam Lady LED. Hij mailde mij (vrij vertaald) : “genoemd naar de vrouwelijke, zachte vormgeving en het gebruik van LEDtechnologie”. Huh... zachte vormgeving ?, vrouwelijk ? (Toch maar ‘ns Googelen op 'Bar Refaeli', Omri. Zoek de verschillen zou ik zeggen).

De houten pootjes passen goed in het ‘Do It Yourself’ beeld. Ik vind het een aardig ontwerp; functioneel, eenvoudig. Wat wil een mens nog meer. De pootjes doen me een beetje denken aan het Chiwawa lampje. Vooralsnog te koop voor € 208,--, via Omri's studio, bij galerie Gosserez in Parijs en misschien (vlgns. Omri) via de designwinkels van Tollmans (Israël).

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2010 | Omri Bar Zeev
Productie :
Prijs : € 208,--
Te koop bij  :(zie boven)
Producent :
Informatie : www.omrid.com | www.galeriegosserez.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : L 53 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Omri Bar Zeev

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.