woensdag 7 september 2011

Nagasaki Chair en Kangourou

In 1954 ontwierp de Hongaars/Franse kunstenaar, decor- en tapijtontwerper Mathieu Matégot (1910-2001) een serie meubels in geperforeerd metaal en buis. Waaronder een driepotige stoel 'Nagasaki' en een lage tafel met ingebouwd bijzettafeltje, de 'Kangourou'.

Hoewel zijn meubelontwerpen en interieuraccessoires, handgemaakt in eigen ateliers in Parijs en later in Cassablanca, bijzonder succesvol waren en in oplagen van 200 werden verkocht aan interieur- en decoratiewinkels, stopte hij er begin jaren zestig radicaal mee en richtte zich op het ontwerpen van wandtapijten. Ook daarin was hij zeer succesvol en werd één van de toonaangevende tapijtontwerpers in Frankrijk.

Gelukkig heeft fabrikant Gubi (Denemarken) de Nagasaki Chair nu in productie genomen.

In het gebruik, vouwen en plooien van dun geperforeerd metaalplaat in combinatie met gebogen buis, was Matégot een pionier. Het patent voor ‘Rigitulle’, opengewerkt en (als een accordeon) geplooid  staalplaat, staat op zijn naam. De inspiratie hiervoor vond hij in het geperforeerde metaal van de Bugatti fabrieken, dat gebruikt werd in een fabriek voor industriële onderdelen waar hij gedurende de oorlogsjaren als krijgsgevangene te werk was gesteld.


De Nagasaki bestaat uit een simpel buisframe van twee gebogen delen en een rug en zitting van een dunner buisframe met een daaroverheen gespannen, geperforeerde, metaalplaat. De subtiel gebogen niervormige zitting en rug zijn t.o.v. elkaar gespiegelde, geometrisch vormen.
Let ook even op het bijzonderde detail hoe zitting en frame aan elkaar bevestigd zijn. Dit soort heldere en functionele oplossingen zijn kenmerkend voor het werk van Matégot.

In juni 2011 presenteerde de Deense meubelfabrikant Gubi een ‘remake’ van o.a. de Nagasaki en Kangourou en dat voor redelijke prijzen. Deze ontwerpen van Matégot zijn niet alleen prachtig vormgegeven stijliconen van jaren vijftig design, maar getuigen ook van technisch vernuft, eenvoud en een speelse geest.

©DESIGNkeus-jan willem henssen 

Ontwerp : 1954 | Mathieu Matégot
Productie : Gubi
Prijs : Nagasaki Chair € 345,-- | Kangourou Table € 300,--
Te koop bij  :
Producent :
Informatie : www.gubi.dk
Verkrijgbaar in : zwart-wit, zwart-geel, zwart-rood
Afmeting : B 54 cm, D 50  cm, H 74  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Gubi | The Designquest (foto 7)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.