maandag 29 augustus 2011

Modfire buitenhaard

Wij geven het nog niet op, de zomer bedoel ik. Dus zitten we als het even kan buiten, pakken we er s‘avonds gewoon een plaid bij (en een extra glaasje) en doen we onze mini-vuurkorf aan; een rvs trommel uit een oude wasmachine. Eigenlijk voldoet dat best, maar met twee blokken hout is de trommel gevuld en echt veel warmte geeft ‘ie niet. Het is meer het idee.

Het aanbod buitenhaarden is veelvuldig, maar wat vorm, kleur en materiaal betreft veel van hetzelfde. Dus was ik reuze content met mijn ontdekking van de “Modfire”. Een mooie, gestroomlijnde en open plastiek in sprankelende kleuren. Vooral het idee van een buitenhaard in brandweerauto rood, of bluswater blauw, spreekt mij aan.

Het ontwerp is van de Amerikaan Brandon Williams, een metaal kunstenaar en ontwerper, die in Phoenix, Arizona zijn studio en werkplaats heeft. Van sieraden via interieuraccessoires tot de Modfire (2011). Een lang traject, met wisselend succes, maar sinds dit jaar, na het winnen van de Best Furniture and Accessory Design Award in Los Angelos, zit het bedrijf van Williams in de lift.


Williams over zijn werk : ”Simply put, it’s difficult work, but this is what we do to make beautiful, compelling pieces…Weld, grind, sweat, repeat, I realize metalwork isn’t for everyone, but I couldn’t imagine doing anything else and my clients are thrilled with the end result.”


Alle Modfires worden met de hand gemaakt en zijn afgewerkt met hittebestendige hoogglans lak. Hittebestendig tot 500ºC en daarom geschikt voor Butagas, Ethanol etc.  Kleuren : Blue Agave, Orange en Deep Red en binnenkort ook in White en Avocado.
Er is ook een versie voor hout. Niet in kleur, want de temperatuur van een stevig houtvuur kan oplopen tot boven de 600ºC en daar kan de kleurlak niet tegen. Daarom is er de “Natural Steel” uitvoering met een zwart blauwe huid die door veelvuldig stoken alleen maar mooier wordt. Roesten? Nee. Dit model krijgt aan de buitenkant een paar lagen transparante- en aan de binnenzijde een speciale, matzwarte coating.


Ik heb uitvoerig contact gehad met Martin Young, de bedrijfsleider. “Hoe krijgen we een Modfire in Nederland”. Wel, dat kan. Per schip, af haven Rotterdam, niet ingeklaard, voor € 285,-- plus kosten van de Modfire. En die kost € 895,--. Bij een bestelling van 4 stuks gaan de reiskosten ruim 40% naar beneden. Veel geld, maar zo’n ‘Mexicaanse vuurpot’  of ‘gietijzeren Vesuvius’ komt er bij mij niet in. Dan blijven we nog maar even voor onze wasmachinetrommel zitten ...

(Mocht u interesse hebben, mailt u dan even naar DESIGNkeus. Wellicht kan de prijs omlaag bij een bestelling van 6 stuks of meer).

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2011 | Brandon Williams
Productie : Modfire
Prijs : ±  €1180,--
Te koop bij : Modfire
Producent :
Informatie : www.modfire.com
Verkrijgbaar in : 5 kleuren en in naturel uitvoering
Afmeting : D ø basis 56 cm, D ø bovenzijde 15cm, H 120 cm
Bijzonderheden : gewicht ± 23 kg
Foto’s : Modfire

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.