maandag 22 augustus 2011

One Crystal Chandelier

Precies een jaar geleden schreef ik over de Oostenrijkse industriëel ontwerper Thomas Feichtner en wel over zijn Drawing Lamp. En nu, een jaar later, heeft hij opnieuw een lichtarmatuur ontworpen. De One Crystal Chandelier.
Net zoals bij de Drawing Lamp gebruikt Feichtner als uitgangspunt (dezelfde) drie componenten. Een buis, een snoer en een LED lampje maar voegt daar nu een vierde element aan toe; een  facetgeslepen kristallen ‘reflector’, zoals we die kennen van de traditionele kroonluchters.


Hij ontwierp de One Crystal Chandelier voor de wereldberoemde Oostenrijkse glas en kroonluchterfabrikant J. en L.Lobmeyr uit Wenen, opgericht in 1823 en nog steeds een naam op het gebied van glasproductie en technische ontwikkeling. Lobmyer produceerde o.a. lampontwerpen van de Wiener Werkstätte (1910) en was de eerste die gloeilampen toepaste in zijn kroonluchterontwerpen (1883 !). De firma heeft een jarenlange traditie van ‘design’glas, getekend door architecten, ontwerpers en kunstenaars.

Het ontwerp is van een verbluffende eenvoud. Een ‘hoekig’ gezette buis, met daarin aan het uiteinde een LED lampje en het geheel  opgehangen aan een stroomdraad. De knik in de buis geeft ruimte voor een kristallen ‘pegel’ die vanaf de onderkant aangelicht wordt en het licht ‘verspetterd'. De One Crystal Chandelier wordt verkocht per element en is ‘solistisch’  niet onaardig, maar het wordt pas echt ‘Weens bal’ als je er een stuk of dertien bij elkaar hangt.


In het licht gezien van de historische achtergrond van Lobmeyr past dit eigentijdse ontwerp feilloos in hun designtraditie en is een mooi alternatief voor de klassieke schouwburguitstraling.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2011 | Thomas Feichtner
Productie : J. en L. Lobmeyr,  Oostenrijk
Prijs : € ± 2500,--
Te koop bij  :
Producent :
Informatie : www.lobmeyr.at , www.thomasfeichtner.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 5 cm, H 68 cm,
Bijzonderheden : gewicht -1 kg per element
Foto’s : Thomas Feichtner | J.enL.Lobmeyr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.