woensdag 7 december 2011

Aviator Wing Desk


Opvallend is hij wel, dit bureau. De ‘Aviator Wing Desk’, ontwerper niet bekend, is geïnspireerd door de jachtvliegtuig bouw van rond de tweede wereldoorlog.
De vorm verwijst naar een vliegtuigvleugel of delen daarvan en levert een interessant en sculpturaal beeld op.

Het frame is van hardhout en is omkleed met een ‘patchwork’ huid van talloze stukken gepolijst aluminium, die met rvs. kruiskopschroeven aan het frame zijn bevestigd. Dat klopt natuurlijk niet, want een vliegtuig werd met popnagels (duizenden) in elkaar geklonken en niet geschroefd.  Zo’n karakteristiek detail missen is nogal een blunder. Jammer vind ik dat. Maar goed, schroeven gaat wel veel sneller en is dus goedkoper. Minpuntje.


De afwerking en detaillering is niet echt ‘je dat’, maar dat is ook de bedoeling. Elk bureau wordt met de hand gemaakt en een blutsje, krasje of scheef ingedraaid schroefje meer of minder verleent dit ontwerp juist een ‘historisch patina’, vind de fabrikant. Een beetje zoals het schieten met hagel op een nieuwe kast om houtwormgaatjes te fingeren. De drie open vakken, ze lijken op luchtinlaten, zijn mooi opgenomen in de vorm en bekleed met zwart canvas.


Dit ontwerp lijkt, wat materiaalverwerking betreft, wel wat op de ‘Lockheed Lounge Chair’ (1986) van Mark Newson. Met dien verstande dat  Newson een onwaarschijnlijk perfect meubel creëerde. Deze wereldberoemde stoel (het duurste meubel ter wereld; 2.4 miljoen dollar) is ook handgemaakt, waarbij elk aluminium onderdeel met de hand in een loepzuivere vorm is geklopt en volgens een strikt patroon gepopnageld. Een Henry Moore-achtige sculptuur is het resultaat. Schitterend.

En toch is de ‘Aviator Wing Desk’  in wezen een aardig meubel. Zeer decoratief, originele vormgeving en passend in diverse interieur situaties. Helaas wordt de kracht van dit ontwerp onderuitgehaald door de belabberde afwerking, de verkooppraatjes over 'historisch patina' ten spijt.
Meer vliegtuig geïnspireerde meubels vind u hier en hier.“Cabin crew take your seats ...”

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2010 | ontwerper onbekend
Productie :
Prijs : $ 1995 ,--
Te koop bij  :
Producent : Restoriation Hardware
Informatie : www.restorationhardware.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 198 cm, D 104 cm, H 76 cm
Bijzonderheden :
Foto’s :

2 opmerkingen:

 1. Hallo Jan Willem,

  Wat leuk om deze twee meubels te vergelijken: handwerk van Newson dat in perfectie de machine overtreft versus handwerk waarmee juist de menselijke onvolkomenheid wordt gepresenteerd als te verkiezen boven de kille perfectie van de machine!

  Groeten,

  John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je accurate samenvatting. Toch prefeer ik de 'gedreven' perfektie boven de 'moedwillige' imperfektie.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.