maandag 6 februari 2012

Concrete Chair

De tachtigjarige Amerikaanse beeldhouwer en industriëel ontwerper Wendell Castle, volgens velen de ‘founding father of American Crafts, ontwerpt en maakt meubilair en interieurobjecten die het midden houden tussen sculptuur en design. Met name in zijn producties met een beperkte oplage bereikt hij een perfecte ‘fusion’ tussen die twee disciplines. Schitterende objecten met een heldere gebruiksfunctie.

In 2010 ontwierp hij de ‘Concrete Chair’ die uitgevoerd lijkt te zijn in kunststof of marmer, maar in werkelijkheid gemaakt is in gepolijst gietbeton. 
Een weelderig vormgegeven buitenmeubel, met een spekgladde huid, waarvan het lijnenspel, de minimale dikte en de afgeronde kanten van het materiaal haast onmogelijk in beton te realiseren lijken. In de huid van het beton zijn minuscule deeltjes quartz of veldspaat gestrooid die een subtiele glinstering veroorzaken, zoals we dat aantreffen in Porphyry gesteente.
De overdreven gedimensioneerde poten (die geïnspireerd lijken door de 'olifantpoten' van traditionele Afrikaanse krukjes) staan in sterk contrast met de relatief ranke zitschaal. Dat zie je vaker in Castle’s ontwerpen. Hij speelt met dimensie, materiaal en uiterlijk, waarbij een ondertoon van cartooneske (S.F.) humor zijn ontwerpen iets luchtigs verleent.

Jammer dat dit ontwerp niet in een (kleine) productie, bijv. in kunststof, wordt gemaakt. Nu is er slechts een serie van twaalf,  8 eindproducten en 4 'artists proof', die per stuk erg veel geld kosten. Ron Arad heeft dat beter gedaan, met o.a. zijn Voido ligstoel, zonder afbreuk te doen aan de designkwaliteit. Het kan dus wel.
Wie weet, hij is pas tachtig ....

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2010 | Wendell Castle
Productie :
Prijs : € 40.000,--
Te koop bij  : Carpenters Workshop Gallery
Producent :
Informatie : www.carpentersworkshopgallery.com
Verkrijgbaar in : wit, zwart
Afmeting : B 127 cm, D 97  cm, H 76  cm
Bijzonderheden : gewicht : 225kg
Foto’s : Carpenters Workshop Gallery

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.