maandag 13 februari 2012

Design Icons Amsterdam

Design Icons Amsterdam beleefde zaterdag 11 februari haar primeur. Deze tweedaagse beurs voor vintage design, een uitstekend initiatief van Margriet van der Wiel van RetroStart, was met zo’n 63 standhouders ‘volgeboekt’. Prima locatie op het industrieterrein “De Overkant”, in de Kromhouthallen, een voormalige scheepswerf, met een leuk café-restaurant (de voormalige bedrijfshal van Stork) en zeer goed bezocht. Op dag twee dag ben ik even gaan kijken en kocht er zowaar twee lampen.

Het aanbod was overweldigend en zeer gevarieerd, evenals de kwaliteit. Dat is ook de charme; deze laagdrempelige beurs oogt als een markt waar iedereen zijn vintagewaar uitstalt en uitnodigt tot snuffelen. Wie weet wat voor 'trouvaille' je daartussen aantreft. Maar ook een beetje een nadeel, omdat je hetzelfde object, bij verschillende standhouders, soms wel 5  of meer malen aantreft, en dan ook nog ongeveer hetzelfde geprijsd.

Osvaldo Borsani
Tjerk Reijenga
Koen Oberman
De Eames DAX en DSS stoeltjes waren wel heel sterk vertegenwoordigd, evenals grote aantallen jaren 60 -70 lampen. Maar er waren meer dan voldoende bijzondere stukken, waaronder een paar P40 stoelen van Osvaldo Borsani voor Tecno (1955), twee gave exemplaren van Hans Wegener’s Round Chair (1950), een mooi op Cees Braakman geinspireerd bureau met het krukje van Tjerk Reijenga voor Pilastro (1966), twee stoelen van Koen Oberman (oprichter van Meubelfabriek Gelderland 1936)....
Genoeg dus om een paar uur  rond te slenteren.

Bertoia
Louis Kalff
Hans Ebbing
Mijn oog viel verder op een Diamond Side Chair van Bertoia (replica?) met veel achterstallig onderhoud, de fraaie bureaulamp ‘Anywhere’ van Louis Kalff (Philips,1957) en twee ‘Duck’lampen van Hans Ebbing voor Artimeta (1978).

Voor diegene die wat breder geïnformeerd wilde worden waren er rondleidingen georganiseerd door “Design Top 100”, die een route uitstippelden langs de Design Icons die op deze beurs getoond werden.

Dit jaar gemist? Dan zeker volgend jaar bezoeken. Aanrader!

© DESIGNkeus-jan willem henssen

info : www.retrostart.com
foto’s : jan willem henssen, m.u.v. ‘Anywhere’, Pilastro Stool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.