vrijdag 17 februari 2012

DESIGNgast John van de Pol : IMM Cologne 2012

Vrijdag 21 januari reisde ik af naar Keulen voor een bezoek aan IMM Cologne 2012. Al enige jaren bezoek ik deze beurs. Als eigenaar van meubelmerk CESPO grijp ik dit soort beursbezoeken aan om inspiratie op te doen en de nieuwste ontwikkelingen te bekijken. Mijn speciale interesse gaat uit naar kasten aangezien dat voor CESPO de ‘core business’ is. De IMM Cologne geldt in het algemeen als een ‘afterparty’ van de beurs in Milaan. Het aantal hallen was in tegenstelling tot voorgaande jaren aanzienlijk teruggebracht. Een aantal Italiaanse topmerken liet deze beurs dan ook links liggen. Maar gelukkig bleven er nog genoeg over.

De eerste stands met kastenfabrikanten lieten direct al een herkenbare vernieuwing zien; massieve fronten van hout met een soort gefrijnd oppervlak. Opgebouwd uit verschillende stroken. Het front krijgt op deze manier een zeer stoer uiterlijk. Veelal te zien in eiken en noten Een mooie oplossing; echter bij de achtste stand die hetzelfde kunstje flikte had ik het wel een beetje gezien. Alsof deze fabrikanten allemaal tegelijk dit nieuwe wiel hadden uitgevonden. Een beetje jammer.

Minotti viel op door de sfeervolle stand met een grote wand van vloer tot plafond met een uitsparing die dienst deed als open haard. Een prachtige stand met een fantastische sfeer. Jawel, deze mensen begrijpen precies hoe je een bepaalde sfeer oproept. Nieuw ontwikkeld in 2011 was het Morrison programma met dressoirs in verschillende afmetingen. Opvallend hierbij zijn de fronten in leder. Dit levert een fraai beeld op. Hoogwaardige kwaliteit met prachtige detailleringen… en nergens anders vertoond.


Een nieuwe trend die ik de laatste tijd heb kunnen ontdekken zijn de zgn. stapelbare kastsystemen. Bij Flexform liep ik hier ook tegen aan. Een grote kast, opgebouwd uit verschillende delen die op verschillende manieren op elkaar passen. Gebruikt materiaal hierbij is metaal met een behandeling die zorgt voor reliëf op het oppervlak. Het principe lijkt een soort Lego.

De stand van Porro imponeerde mij ook. Eenvoud en sfeer waren hier het sleutelwoord. Het systeem Inlay heeft fronten opgebouwd uit verschillende fineervlakjes. De fineervlakjes variëren in vorm en finishing. Hierdoor ontstaat een sterk grafisch effect. Ik ben onder de indruk van deze originele oplossing. Bovendien zijn kwaliteit en afwerking van een hoog niveau. Dit ontwerp van Porro werd dan ook verkozen als 'Best Cupboard' door de 'Wallpaper Design Awards 2012'.


Voor mij waren dit de opvallende zaken bij de grotere jongens. Er waren ook een aantal jonge ontwerpers die hun producten mochten showen. En natuurlijk gaat mijn eerste aandacht uit, chauvinist als ik ben, naar Dutch Design. De ‘Gravity Stool’ van Jólan van der Wiel was wel een zeer fascinerende creatie. De 'Gravity Stool'  dankt zijn unieke vorm aan het samenspel tussen magnetische velden en de zwaartekracht.
“Uitgaande van het idee dat alles wordt beïnvloed door de zwaartekracht, een kracht die een sterk effect heeft op de vorm, was ik van plan om dit natuurverschijnsel te manipuleren door de exploitatie van zijn eigen kracht: magnetisme. De positionering van de magnetische velden in de machine, tegenover elkaar, bepaalt grote mate de uiteindelijke vorm van de Gravity Stool”
aldus Jólan van der Wiel. Klik hier voor zijn website.

Opvallend was ook zeker de ladekast  'Gousset', het afstudeerproject van de Franse Raphaëlle Bonamy. Een soort tandwiel mechanisme aan de binnenzijde van de kast wordt met kettingen bewogen waardoor de lade naar binnen of naar buiten beweegt. Ik heb meer de neiging het als kunstobject te betitelen dan als design meubelstuk. Klik hier voor de website.

Een leuke dag die eerlijk gezegd in algemene zin niet veel nieuwigheden opleverde. Gelukkig wel een paar leuke uitschieters zoals in dit verslag beschreven. Zelf ben ik met mijn merk CESPO bezig een nieuw soort fronten te ontwikkelen die als vernieuwend kunnen worden gezien. Een leuke uitdaging !

© DESIGNkeus-John van de Pol
foto’s : John van de Pol, m.u.v. de 'header'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.