zaterdag 3 maart 2012

Mylamp

Made by who? Dat vroeg ik me af toe ik dit kartonnen vouwlampje zag. De ‘who’ is in dit geval een jonge Deense ontwerper met de welluidende naam Terkel Skou Steffensen. Hij vormt, samen met Hans Toft Hornemann, designstudio Madebywho, Denemarken. Ik had nog nooit van ze gehoord. Een blik op hun website en met name de ‘About’ pagina vertelt wat meer over de uitgangspunten en ambities van dit designduo.

De Mylamp is een prototype. Gemaakt van 1 mm dik recycled karton, lasergesneden en voorzien van wat rillen en gaatjes. Een heuse flatpack ‘doe-het-zelf’ bouwplaatlamp. Economisch en ecologisch vriendelijk, zonder al te veel problemen in grote aantallen te maken en te verzenden. En dat is ook waar Madebywho op hoopt. Op grote aantallen en een producent die er wat in ziet en er mee aan de slag gaat.

Mylamp is nou niet bepaald het summum van esthetica en functionaliteit; een beetje een hoekige verschijning (een soort omgebouwde archiefdoos) met niet meer dan 'n gezellig vlekje licht recht onder het armatuur. Het ‘aantrekkelijke’ zit ‘m in het zelf doen.

Ik vind dat Mylamp nog veel verbeterpunten te gaan heeft. Het is een leuk uitgangspunt, maar het mist dat unieke dat, in mijn ogen, een ontwerp een goed ontwerp maakt, ook al is het nog in de prototypefase. Vooral als je leest waarvoor deze designers zeggen te staan verwacht je meer.

“We are specialized in industrial design, and represent the Danish design tradition, with a curled twist.  We have a close passion for functional, and aesthetic design solutions. Our perception of design is that it should be different, experimental and most important, useful, both in the functional and aesthetic sense. One of the major considerations we observe when designing is the impact on nature and the environment.  For us, good design is when the product contains “more design and less material“, and you will see this as a red thread through our work…”

Jammer dat je vanaf hun website niet een werktekening kunt downloaden, zodat je zelf de lamp uit een oude kartonnen doos of verpakking kunt snijden (de schroefjes kun je vervangen door splitpennen). Kijk, dat is pas oog voor ‘the impact on nature and the environment’...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2011 | Terkel Skou Steffensen
Productie : nog niet
Prijs : € ,--
Te koop bij  : Madebywho ?
Producent :
Informatie : www.madebywho.dk
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : madebywho

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.