zondag 11 maart 2012

Amy

Een paar weken geleden schreef ik over Design Icons, een nieuwe beurs voor vintage meubilair. Veel lampen waren er te zien, met die kenmerkende detaillering uit de jaren zestig. De lamp ‘Amy’ had daartussen moeiteloos stand gehouden, sterker nog, het was er één van de aandachttrekkende ontwerpen geweest. Ware het niet dat dit ontwerp, voor het Portugese label Delightfull, dateert uit 2011 en een eerbetoon is aan de vorige zomer overleden Amy Winehouse...

Delightfull zegt geïnspireerd te zijn door het kapsel van Amy inclusief een goudkleurige ‘haarband’, die de kap (het kapsel) insnoert en het bevestigings- en draaipunt met de lampvoet vormt.  Mooi is de verdraaiing van het onderste deel van de kap; die staat iets verder naar buiten gericht dan het bovenste deel en geeft de lamp een eigenzinnig karakter. De ring waarmee het scharnierpunt los of vast wordt gedraaid is een elegant detail, net zoals de fraaie oplossing voor de lampvoet.


Hoewel ik geen liefhebber ben van nieuw-retro, net zo min als van hedendaagse jaren dertig huizen, maak ik voor de ‘Amy’ een uitzondering. Een feilloos jaren zestig ontwerp, ter nagedachtenis aan een zangeres die toen nog niet geboren was, maar wel een ‘jazzy' en soul geluid had dat naadloos in dat tijdsbeeld past.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2012 |  Diogo Carvalho en Célia Santos
Productie : Delightfull
Prijs : € 570,--
Te koop bij  : Delightfull, Portugal
Producent :
Informatie : www.delightfull.eu
Verkrijgbaar in : zwart gelakte kap met goud of zilverkleurige afwerking
Afmeting : Tafellamp : B 20 cm, D 30 cm, H 55  cm
                   Vloerlamp : B 30 cm, D 40 cm, H 150  cm
Bijzonderheden : eerbetoon aan Amy Winehouse
Foto’s : Delightfull

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.