woensdag 15 februari 2012

Object Rotterdam 2012

Uiteraard bezocht ik weer Object Rotterdam en daarop aansluitend Art Rotterdam 2012. Over beide beurzen ben ik dit maal minder enthousiast dan vorige jaren; een magere zeven en 'n half ten opzichte van de vette acht die ik vorig jaar, met name aan Object R’dam, toekende. Het aanbod op de Object beurs was dit jaar weliswaar zeer gevarieerd maar het geheel vond ik wat minder interessant. En hoewel de plattegrond, met 30 stands, op ruitjespapier prima in orde is, beklijft er 'life' een wat rommelige indruk. Daar doorheen zag ik toch genoeg interessante interieur objecten waarvan bij deze van een aantal verslag.

De stand van Designart Dealer Victor Hunt uit België toonde o.a. de serie 'V&A' van Tómas Alonso (Londen). De stoelen zijn een vervolg op de tafelontwerpen voor een culinaire ‘dessert’ avond in het Victoria and Albert museum. Zijn ontwerpen spreken me aan door de eenvoud van lijn, de simpele details, de consequente ontwerplijn en het materiaal gebruik. Gepoedercoat stalen buis, essen hout en recyclede vloerdelen uit het Victoriaanse tijdperk zijn op bijzondere wijze samengevoegd tot bijzondere meubels. In beperkte oplage gemaakt. Mooi !
Info : www.tomas-alonso.comwww.victor-hunt.com, www.onepartcheffourpartsdesign.com


Met ontwerper Chris Slutter sprak ik over zijn prototypes voor een tafel- en staande lamp, die voortborduren op zijn eerdere ontwerpen voor tafel Minium en kandelaar Tromp.
Zijn ontwerpen kenmerken zich door een scherp oog voor verhouding en detail en een perfecte afwerking. Tot op heden, op bestelling, gemaakt in eigen werkplaats. Bij een evt. productie van de lampen wordt het kapje van porselein (is nu van hout !) en de verbindingstukken van gietaluminium of kunststof. Goed ontwerp waarvan ik hoop dat er een producent instapt.
Info: www.chrissluiter.nl


Particles Gallery toonde in een ministand een nieuw ontwerp van Aldo Bakker : Jugs+Cups. Hoewel ik een fan ben van zijn ontwerpen vind ik dit ontwerp weinig interessant voortkomend uit zijn werk uit 2007 (karaf, oliekan, melkkan). Of ligt de inspiratie elders? Opvallend veel dames  rond dit ontwerp ....
Info : www.particlesgallery.com


In de stand van Specific Objects Inc. (New York)van architect Rhet Russo en zijn vrouw Katrin (industrieel ontwerpster) legde Rhet mij uit hoe hun merkwaardige unica’s van klei met de naam ‘T-Stool’, een ontwerp  uit 2012,  handmatig geproduceerd worden. Een lang en zeer technisch verhaal, waarvoor ik graag doorverwijs naar hun website. De 'T-Stool' (102x60x79 cm!) zit voor geen meter en lijkt meer een associatief object, waarvan de vouwen en deuken in combinatie met de keuze van het glazuur voor mooie reflecties en schaduwen zorgen. Om tot een betaalbare productie te komen zullen ze hun toevlucht moeten zoeken in kunststof, lijkt mij.
Info : http://bit.ly/A11ywE


En tenslotte wat minder zwaar op de maag : ‘ontwerpduo', de studio van Tineke Beunders en Nathan Wierink. Zij zijn o.a. bekend door hun bijzondere en originele lampproductie ‘Light Forest’ uit 2010. Mijn oog viel op een grappig lampje aan een goudkleurige ketting, dat geïnspireerd is door de accessoires uit de vogelkooibranche. Daarbij een bijpassende kooi en een buiten de kooi te monteren plankje waaraan de lamp even van de vrijheid mag genieten. ‘Birdelight’, de lamp als huisdier. Een vrolijk ontwerp en als primeur op de beurs. Over 3 weken te koop.
Info : www.ontwerpduo.nl, www.bijzondermooi.nl

 ©DESIGNkeus-jan willem henssen
Foto’s : jan willem henssen, m.u.v. VA serie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.