donderdag 11 december 2014

GRID SeriesVia Studio Maarten de Ceulaer werd ik opmerkzaam gemaakt op hun meest recente ontwerp, de Grid Series. Galerie Victor Hunt liet tijdens de bekende designbeurs "Design Miami 2014" o.a. een tweetal uitvoeringen van dit lichtobject zien, als unica wel te verstaan.
Maarten de Ceulaer kennen we o.a. van zijn gestapelde koffermeubilair, waaronder de "Chest of Suitcases" en zijn "Mutation" stoelen, die volgens de Ceulaer deels geïnspireerd zijn op de klassieke Chesterfield's.

De Grid lampen zijn gemaakt door in een houten plank op een bepaald stramien (Grid) zowel aan de bovenzijde alsook aan de onderzijde zaagsneden aan te brengen. Een massieve plank wordt daardoor opeens vervormbaar in drie richtingen, alsof het een lap stof betreft.


Het 3-D buig proces is gebaseerd op 'n methode bedacht en doorontwikkeld door de Zwitserse meubelmaker Serge Lunin en ontwerper Christian Kuhn. In 2011 resulteerde deze samenwerking in de oprichting van 'Dukta flexibel wood-Switserland'.

In dat grid van zaagsneden loopt een netwerk van draden die honderden miniscule LED lampjes aansturen.
Om de gebogen vorm te fixeren worden die zaagsneden vervolgens gevuld met een transparante kunsthars.
De hanglamp heeft een enorme afmeting; 225 cm lang en 90 cm breed, waardoor de dikte van het hout op niet meer dan een dik vel papier lijkt.

De LED lampen zijn via een computer te programmeren waardoor verschillende lichteffecten mogelijk zijn. In twee uitvoeringen : wand- of hanglamp.

Een prachtig object, want dat is het vooralsnog, waarmee de Ceulaer opnieuw zijn grote kwaliteiten als experimenteel ontwerper bewijst. Het is te hopen dat dit ontwerp een vervolg krijgt, in de vorm van een aantal lichtarmaturen met meer marktconforme afmetingen en een dito prijskaartje.

© DESIGNkeus - Jan Willem Henssen

Foto's: Nico Neefs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.