woensdag 14 januari 2015

Maker Chair (print it yourself)


De Maker Chair of "print uw eigen keukenstoel"(VPRO interview 14-09-2014) is een bijzonder interessant ontwerp van Joris Laarman.
Niet alleen omdat de stoel er zo goed uitziet maar vooral omdat de achterliggende ontwerpgedachte en de productiemethode zo anders zijn dan we gewend zijn.
Laarman bedacht namelijk, uit frustratie over de kleinschalige ontwerpjes die uit een 3D huis-tuin- en keukenprinter rollen, een stoel die door de printer eigenaar zelf geprint zou kunnen worden. Een stoel die als een driedimensionale Jumbo puzzel en zonder lijm of schroeven in elkaar gezet wordt. Briljant !
Ik stel mij voor dat deze ontwikkeling op iets langere termijn een enorme vlucht neemt.

Deze stoel bestaat uit 77 zwarte en witte puzzelstukken, die door een eenvoudige printer in tien dagen tijd geprint kunnen worden.  Dat is natuurlijk wel heel erg lang, maar het gaat om de gedachte die er achter zit.
3-D printers worden steeds sneller en ook goedkoper. Het idee is dat je producten zelf thuis kunt printen waarbij de printerinhoud (volume) niet meer maatgevend is. Door een ontwerp uit delen samen te stellen is er opeens veel meer mogelijk. Dus ook een stoel.

In dit geval zijn de printtekeningen die nodig zijn voor het desbetreffend product gratis te downloaden.
Je betaald dus in feite het printmateriaal, vier stukken bezemsteel uit de bouwmarkt (voor de poten), het energieverbruik en uiteraard voor de aanschaf van een printer (die koop je al voor zo'n 700 Euro). Er zijn ook locaties waar je printtijd kunt 'huren'. In het geval van de Maker Chair praat je over ongeveer 35 Euro materiaalkosten en 10 'printdagen'.

Het ontwerp maakt deel uit van de Maker Furniture collectie
Gedrukte Pied de Poule
Door het 'pied de poule' / zwart-wit effect krijgen de stoelen een mooie 'op-art' look. Goed ontwerp, mooie ontwerp gedachte. Aan de slag dus ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2014 | Joris Laarman
Productie : uzelf
Prijs : ± €35,-- aan materiaal
Te koop bij  : tekeningen via bitsandparts.org  (gratis)
Producent : uzelf
Informatie : www.jorislaarman.com
Verkrijgbaar in : 
Afmeting : 
Bijzonderheden :
Foto’s : o.a. via JorisLaarman, FD,VPRO etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.