zondag 11 december 2016

Glove Cabinet van Finn Juhl


Tsja, en daar liep ik dan op de Masters of LXRY beurs in Amsterdam. Not my cup of tea, really... maar ik wilde het een keer gezien hebben.
Tot mijn verrassing leverde mij dat toch een prachtig kastje op van de Deense meubelontwerper Finn Juhl (1912-1989). Gezien in de stand van Joost Cords, de agent in Nederland van One Collection (die in 2001 alle rechten van de ontwerpen van Juhl kochten).
Juhl wordt wel gezien als een van de grondleggers van het moderne Deense ontwerp met een oeuvre dat zich kenmerkt door een mix van functionaliteit en artistieke expressie. Daarmee zette hij zich af tegen de heersende Deense ontwerpgedachte van pure functionaliteit waar frivole details 'not done' waren.Als er één meubel is dat de ontwerpfilosofie van Juhl belichaamt dan is het wel zijn Chieftain Chair uit 1949. Een voor die tijd rebels en nu iconisch meubel van sculpturale kwaliteit dat geheel terecht (maar veel te laat) erkenning kreeg in 2012 met de Danish Design Award Classic prijs.

Het Glove Cabinet is van een andere orde van grootte, letterlijk en figuurlijk. Een kastje dat Juhl in 1961 ontwierp voor de collectie gala handschoenen van zijn vrouw.
Het kastje is gemaakt van kersenhout en bestaat uit twee helften. Die scharnieren om een soort van uitvergroot pianoscharnier en draaien op een vijftal mooi ontworpen messing wieltjes.

In gesloten toestand zijn de vijf poten symetrisch over de kast verdeeld, twee aan de voorzijde/binnenzijde, twee aan de achterzijde/buitenzijde en één onder het scharnierpunt in het midden/achterzijde.

Al je zo naar het kastje kijkt ziet het er, behalve dan de wieltjes en de opvallende knop aan de bovenzijde, redelijk ingetogen uit. Maar als je de kast openklapt worden er een tiental kleurige ladefronten zichtbaar. De kleuren en hun volgorde refereren aan de Kleurenleer van Goethe. Zoek maar 'ns in Wikepedia voor tekst en uitleg.
Aardig detail is dat de laden er slechts op één manier inpassen, zodat de kleurvolgorde niet op 'ondeskundige' wijze kan worden aangepast.

Een schitterend meubeltje met een verrassende binnenkant en expressieve details. Echt Juhliaans zou ik zeggen...

©DESIGNkeus-jan willem henssen
foto's : OneCollection

Informatie : www.joostcords.com
                    Groenendaal 3, Rotterdam
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.