vrijdag 9 december 2016

Osvaldo Borsani - Plywood Chair


Een paar weken terug bezocht ik weer de PAN-Amsterdam. Hoofdzakelijk gericht op kunst, maar ook met een aardig aanbod Design. O.a. de altijd interessante (maar overvolle) stand van WonderWood is een aanrader.
Een camera had ik niet meegenomen maar de iPhone biedt gelukkig soulaas wanneer er toch iets vast te leggen valt.
Ditmaal een bijzonder en elegant stoeltje van de bekende architect, ontwerper en entrepreneur Osvaldo Borsani(1911-1985), te zien in de stand van Antes Art, Den Haag.


Borsani was in 1952 samen met zijn broer Fulgenzio de oprichter van TECNO in Milaan. (Het Griekse begrip 'techne'-τέχνή staat voor "techniek en kunst" en wel het in balans zijn van die beiden).

Hoewel zij zich, vanuit hun overtuiging dat technologie en industrieel ontwerpen zouden kunnen bijdragen aan een betere samenleving, hoofdzakelijk richtten op projectmeubilair voor kantoren en openbare ruimten werden er ook ontwerpen gemaakt voor de particuliere markt.
Waaronder dit fraaie stoeltje, ontworpen door Osvaldo ergens tussen 1955 en 1957.


Osvaldo's ontwerpen kenmerken zich door een esthetisch vertaling van de noodzakelijk te gebruiken en soms zichtbare techniek (goed te zien in de P40 armchair "a machine for sitting").

Bij dit stoeltje zien we een ver doorgebogen kuip met een insnede in het midden die waarschijnlijk toendertijd nodig was om deze extreem gebogen vorm te realiseren. De twee messing 'busjes' houden de twee semi-helften op de juiste afstand van elkaar en twee horizontale zwarte stangen met messing dopmoeren zorgen voor verbinding met het onderstel.
Zo wordt een technische noodzaak vertaald naar een esthetische ervaring. Mooi gevonden.

Een rank onderstel, waarvan de poten zich naar beneden toe 'verjongen' en die eindigen in vier messing voetjes, geven de stoel een elegant voorkomen.
De stoel kostte €2850,--

©DESIGNkeus-jan willem henssen
foto's : jan willem henssen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.