dinsdag 29 oktober 2019

2D computer-design geïnspireerd door Fibonacci

phi2art_2D computerdesign_Serie VII_Raster

Voor het ontwerp van een Rariteiten Cabinet verdiepte ik mij weer eens in de getallenreeks van Fibonacci. Oorspronkelijk was ik van plan de Gulden Snede (Phi=1,618....) te gebruiken.
Het rariteiten cabinet (nee, die naam verwijst niet, anders dan je zou vermoeden, naar het huidige kabinet), was in de 16e en 17e eeuw een geliefd meubelstuk bij de (zeer) gegoede burgerij. En met de Gulden Snede dacht men in die tijd de sleutel tot de schepping in handen te hebben, niet voor niets is een synoniem "The Divine Section".
Het gebruik van die getallenreeks vond ik toch een grotere uitdaging dan Phi, vandaar.
2D computerdesign_phi2art_Serie I_Perspectief 4
De getallenreeks van de mathematicus Fibonacci is zeer specifiek in het maatgebruik, namelijk 0,1,1,2,3,5,8,13,21,34, 55, 89 etc., waarbij een getal altijd de som is van de vorige twee getallen.
 Het interessante is dat wanneer je in de Fibonacci reeks een getal en het getal daarvoor op elkaar deelt, de uitkomst bijna gelijk is aan Phi (bijv. 21:13 =1,615). En zo heeft deze getallenreeks wel meer bijzondere eigenschappen. Geïnteresseerd ? Lees het boek "The Fabulous Fibonacci Numbers".

Nadat ik het ontwerp voor het cabinet had afgerond vroeg ik mij af hoe ik deze getallenreeks in ‘het platte vlak’ als een aantrekkelijke grafische voorstelling zou kunnen weergeven. En dan niet als die letterlijk doorgezaagde -lees afgezaagde- "Nautilus" schelp die je overal tegenkomt, maar dan echt helemaal anders !
phi2art_2D computerdesign_Serie VIII_Cirkels en Ovalen 2
Na geruime tijd zijn daar 22 computer ontwerpen uitgekomen, in de series I t/m IX.
Daarbij heb ik mij eerbiedig aan de getallenreeks gehouden, maar heb mij wel enige frivoliteiten gepermitteerd, te weten rotaties en kleur. Tsja, ik ben een vormgever, geen wiskundige...
phi2art_2D computerdesign_Serie III_Banen 1
Ik ben een onderzoekende vormgever. Dat onderzoek bracht mij bij het proces van Giclée drukken en Giclée prints.

Op de website Phi2Art.com kunt u er alles over lezen en natuurlijk ook de ontwerpen bekijken.

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2019-2020 | Jan Willem Henssen
Productie : phi2art.com
Prijs : op aanvraag
Te koop bij  : phi2art.com
Producent:
Informatie : www.phi2art.com
Verkrijgbaar in : 22 verschillende ontwerpen
Afmeting : 50x50 cm, zie de website
Bijzonderheden :
afbeeldingen : ©jwhenssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.