zondag 12 februari 2017

DESIGN>ICONS 2017


Zaterdagmiddag bezocht ik weer de vintage-design beurs DESIGN ICONS in Amsterdam. Gelukkig nog steeds in de Kromhouthal, een locatie die geknipt is voor een dergelijke beurs.
Een groot en gevarieerd aanbod, van echte design icons tot aardige en betaalbare (verzamel) objecten.
Viel me op dat de prijzen ook dit jaar weer iets hoger zijn, in ieder geval voor die objecten die ik vorige jaren ook heb gezien. Je kunt natuurlijk op zo'n beurs kopen, maar het is ook een mooie gelegenheid om je te oriënteren en daarna zelf op zoek te gaan.
In ieder geval heeft DESIGN ICONS haar bestaansrecht (ook internationaal) zo langzamerhand wel bewezen en is de kwaliteit over het algemeen goed.

Ik laat een paar objecten zien die ik interessant vond, al dan niet voorzien van tekst. Fotograferen op zo'n beurs is altijd lastig, dus ik plaats hier en daar wat foto's erbij, afkomstig van de standhouders.



Bij BARBMAMA Design zag ik de lamp 'Praying Mantis' van Jean Rispal. Ik schreef daar in 2012 al eens over (klik hier), maar het blijft een vermeldenswaardig en bijzonder object. Bij WonderWood in Amsterdam zag ik hem jaren terug voor het eerst.
Er stond ook een aardig metalen bureautje, met twee roldeuren, waarachter twee uitschuifbare lades. Ontwerper onbekend, gemaakt in Nederland, periode '50.







Een tijdje terug schreef ik over de Deense ontwerper Finn Juhl (klik hier). Van hem zag ik bij Smøl Classics zijn 'oer-stoel', de Chieftain Chair, een stoel als een troon zo groot. Een iconisch meubelwerk met interessante detailering. Bij Kemnitz uit Denemarken stond een lage tafel. Ben ik nog niet eerder tegengekomen en vind ik wat design betreft minder typerend voor Juhl. Maar interessant om 'ns te zien!


De Nederlandse ontwerper Louis (Christian) Kalff, die veel armaturen voor Philips heeft ontworpen, staat in de belangstelling. Waren zijn ontwerpen een aantal jaren terug nog tamelijk onbekend, maar nu onlangs te zien bij Kunst en Kitsch en zeer regelmatig op beurzen. Ik zag op deze beurs zonder veel zoeken 8 producten van zijn hand staan, o.a. bij Tante Eef Design.


Bij Stuff&Stories stonden een paar dressoirs/kasten. Vintage uit Tsjechoslovakije! Een aardig barmeubel (gemaakt door meubelmakerij Jitona) met een hand-beschilderde schuifdeur, waarvan het dessin me deed denken aan het werk van de Franse minimalistische kunstenaar François Morellet.
De standhouder had geen idee waar ik het over had, maar dat terzijde. Ontwerp van Bohumil Landsman (1916-1984), jaren zestig. Aardig detail zijn de twee messing strips aan weerszijde van het corpus van het meubel. Het interieur is simpel en gezien de chromen plankendragers weet ik niet of het nog helemaal origineel is.

Het '"Pinocchio" lampje, ontworpen door  H.Th.J.A. Busquet (1914-1977), blijft een lollig ontwerp. Ook daar schreef ik al eens eerder over (klik hier). Stevige prijs van 245,-- tot 300,--, maar volgens een standhouder 'zeldzaam' en zeer gewild in het buitenland. Ik kwam er een stuk of 5 tegen :-))


Vier ranke stoeltjes voor fabrikant Elsrijk van architect en beeldhouwer Rudolf Wolf (1919-1989), gezien bij KOUTSJ. Wolf wordt samen met Friso Kramer en Wim Rietveld beschouwd als de belangrijkste Nederlandse industrieel ontwerper van de 20ste eeuw.

Gezien bij Eames.com. Een 1e editie van een klokontwerp voor Howard Miller Clock Company (ja, de broer van Herman Miller) door de beroemde ontwerper George Nelson.
Nelson ontwierp een serie klokken voor de Miller Clock Company , waaronder deze "Black Ball" uit ± 1948. Een bijzonder mooi geconserveerd exemplaar. Prijs 750,--
Let op : 110 Volt/USA.


De naam zou niet misstaan in een Harry Potter aflevering : Floris Fiedeldij, ontwerper van deze Tivoli vloerlamp (1956) voor Artimeta in Soest. Een interessant ontwerp, strak lijnenspel, half open cirkelvormige voet, mooi gedetailleerd scharnierpunt. Het getoonde exemplaar (met gele kap) is niet helemaal authentiek, denk ik. Maar het kan ook zijn dat dit een 'variant' is.
De uitvoering zoals die ik ken heeft een wat bolvormige kap, ontleend aan de "tepellamp' van Serge Mouille en een scharnierpunt van naturel messing. Prijzen voor de lamp variëren van 750,-- tot 1950,--

©DESIGNkeus-jan willem henssen
foto's : jan willem henssen m.u.v. de foto's zonder achtergrond, die van de website van de standhouders zijn gedownload.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.