donderdag 23 juni 2011

VouwWow

Voor diegene die hem nog niet kent; de VouwWow. Een op en-uitvouwbare stoel van recyclebaar karton. Winnaar van de Thonet Mart Stamprijs 2009 en door Thonet  vanaf 2011 geproduceerd onder het label Thonet EXP (dat staat voor Experience, Experiment en Exposure , dat zich laat opvouwen tot EXP).
De VouwWow is een ontwerp van architecten Maartje Nuy en Joost van Noort die sinds 2010 samenwerken onder de naam Studio Nuy van Noort.

De stoel wordt uit één plaat (wit gelamineerd) honingraatkarton gesneden en voorzien van V-vormige vouwrillen, waarbij de maatvoering zodanig gekozen is dat het een minimaal snijverlies oplevert. Als ‘flatpack’ zijn de afmetingen 160x45x6 cm met een gewicht van 6.2 kg. Prima te doen dus in uw Volvo V70 Estate of op de vouwfiets.

Een aardig, simpel ontwerp met een goede ‘zit’. Ik spreek uit, weliswaar korte,  ervaring. Jammer dat de stoel een constructieve bodem (nodig) heeft. Wanneer je dat deel wegdenkt wordt de vorm , in profiel, een vlinder en krijgt een aantrekkelijke abstractie. Dat hebben ze vast ook wel gezien, denk ik, maar dat vergt natuurlijk een aantal andere oplossingen.

Er is ook een uitvoering in vilt, de VW02. Die vind ik wat te gelikt. Doe mij maar karton. En... niet onbelangrijk; er zit een IKEA-achtige handleiding bij. Om te voorkomen dat u probeert er een tafeltje van te vouwen ...

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2010 | Studio Nuy van Noort
Productie : Thonet
Prijs : € 98 ,--
Te koop bij  : www.thonetexp.nl (online bestellen)
Producent : Thonet
Informatie : www.thonetexp.nl
Verkrijgbaar in : wit gelamineerd
Afmeting : B 40 cm, D 64 cm, H 73  cm
Bijzonderheden : 100% recyclebaar honingraatkarton
Foto’s : thonet

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.