woensdag 6 juli 2011

TAN coffee table

Begin deze week ging ik op bezoek bij Studio NielsenSven in Hilversum. Ik sprak ze al even op de 100% Design fair in R’dam, maar daar heb je nauwelijks tijd om met elkaar in gesprek te komen.
In een mooi bedrijvenpand (jaren dertig) beschikken de ontwerpers  Niels Kerkkamp en Sven Lamme over een riante en goed geoutilleerde werkplaats met ‘kantoortje’ en een opslag voor hun prototypes. Niels was er even niet, die was aan het trouwen, maar met Sven sprak ik over hun ontwerpen en ideeën en wat dies meer zij.


Op de beurs was ik direct enthousiast over hun metalen salontafels “Tan” en in de studio werd dat gevoel opnieuw bevestigd. Opvallende, ranke tafels van  2mm dik metaalplaat en 12mm metalen buis die hun karakter ontlenen aan de opvallende positionering van het frame, namelijk ver buiten het tafelblad. Daardoor lijkt het, al flinterdunne, blad nog verder uitgerekt te worden en als een huid tussen het frame opgespannen te zijn.

De tafel ontleent zijn naam aan de geraffineerde overgang van het (dunne) tafelblad naar het (ronde) buisframe. “Tan” is de afkorting van tangens. De naam tangens komt van 'raaklijn' in het Latijn (tangens betekent rakend). “ Het blad van de tafel is de raaklijn die perfect overloopt in de ronding van het onderstel”, zegt Studio NielsenSven. Een toekomstige producent zal aan dit detail zeer veel aandacht moeten besteden, want de uitvoering ervan is cruciaal voor dit ontwerp.

De “Tan" serie is mooi door zijn ogenschijnlijke eenvoud en heldere expressie. Er zit een prikkelende ‘spanning’ in het ontwerp, zonder effectbejag. Deze jonge ontwerpers raken hiermee wat voor mij de kern van goed design is. Het ontwerp zou m.i. prima passen in een Skandinavische collectie, zoals die van HAY.

Voor meer producten van Studio NielsenSven, waaronder de Torrus Fauteuil met een stoffering van brandneteldoek,  kijkt u even op hun website (en op bovenstaande foto).

© DESIGNkeus-jan willem henssen  

Ontwerp : Studio NielsenSven
Productie : nog niet in productie
Prijs : onbekend
Te koop bij  :
Producent :
Informatie : www.nielsensven.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B 40, 60, 80 cm, D 30, 40, 60 cm, H 40, 35, 30  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Studio NielsenSven, jan willem henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.