dinsdag 12 juli 2011

Superheroes uit Vietnam

Om een glimp van ze op te vangen, moet je ver reizen. Studio Glimpt uit Zweden reist van hot naar her. In dit geval naar Ho Chi Minh City,Vietnam, nadat ze eerder voor een maand of wat in Zuid Afrika waren neergestreken (Forbidden Fruits).
Achterliggend concept ? ‘Kijk in een land of regio met een ambachtelijke traditie hoe je met je ‘Europese’ ontwerpopleiding en de lokaal aanwezige ambachtslieden, materialen, kennis en gereedschappen nieuwe producten kunt maken die regionaal maar ook internationaal verkocht kunnen worden. Waardoor er meer werk is, er wat beter verdiend wordt en de traditionele technieken een nieuwe impuls krijgen (en wellicht in het massaproductie tijdperk kunnen overleven)’.

Het heeft iets weg van missiewerk. Op eigen initiatief trekken deze Europese ‘designarissen’ al laptoppend en iPhonend door verre landen om in bliksemacties ter plekke bedachte ontwerpen (geïnspireerd door  het werk van de lokale ambachtslieden) te laten uitvoeren en daardoor het lokale productaanbod een impuls te geven. Wil je als ontwerper een beetje kunnen meepraten dan is een paar maanden van dit werk het minimum. (zie : Busch lampen en Bayékou)

Lijkt me overigens een goed idee om na een jaar eens terug te gaan ‘op locatie’. Om te zien wat er van het missiewerk terecht is gekomen en daar dan óók verslag van te doen in die glimmende designglossies.

Mattias Rask ( de ene helft van het duo Glimpt, de andere helft heet Tor Palm) stuurde mij een serie foto’s van hun sessies met Vietnamese wevers  die zeegras en plastic verwerken. Ze ontwierpen ter plekke de Superheroes. Een collectie van  krukken ontstaan door het combineren en uitvergroten van het materiaal en de vlechttechnieken voor hangmatten (gekleurd touw) en manden (gekleurd zeegras).
Glimpt ontdekte dat de Vietnamese wevers hun vlechtpatronen veelal van Afrikaanse wevers kopiëren. Daarom lieten ze voor deze serie de Zweedse illustratrice Malin Koort nieuwe patronen ontwerpen. Die erg veel lijken op Afrikaanse vlechtpatronen. Tsja...
Superheroes is een zeer decoratieve, maar nogal voorspelbare en wat 'brave' serie geworden. Dit in tegenstelling tot de producten die zij in Afrika ontwierpen. Die zijn zowel in materiaalgebruik alsook qua vormgeving interessanter en vernieuwend. Hopelijk zorgt hun volgende reis voor wat meer vuurwerk. China ... ?

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : Studio Glimpt
Productie :
Prijs : onbekend
Te koop via :august@uma.vn
Producent :
Informatie : www.glimpt.se
Verkrijgbaar in :
Afmeting : ø 32 en 70 cm, H 30 en 35 cm
Bijzonderheden :
Foto’s : studio Glimpt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.