dinsdag 19 juli 2011

Autumn Leaf

Een schommel? Ja, maar dan wel een designschommel. Toevallig liep ik er tegen aan (figuurlijk) en wilde u er even deelgenoot van maken. Mijn schommelherinneringen zijn wat vaag: een schommel gemaakt van een oude autoband aan een touw, bij ons in de tuin. De schommel in de speeltuin. Twee kaal gesleten houten plankjes aan roestige kettingen. De lol om vanuit de voorwaartse zwaai van de schommel af te springen. Hoe hoger de zwaai, hoe verder je ‘gelanceerd’ werd.

Ach, wie heeft er nu niet geschommeld, vroeger als kind. En waarom eigenlijk nu niet meer ? We zitten of liggen wel in een schommelstoel of  hangmat, liefst van een heuse ontwerper, maar schommelen ? Dat is voor kinderen. ‘Homo ludens’, dat zijn we veel te weinig (de "spelende mens" ; een mensbeeld waarin de mens eerst en vooral een spelend wezen is : Joh. Huizinga).

Deze designschommel van volwassen afmeting is een ontwerp uit 2009 van Verónica Martínez. In eerste instantie handmatig gemaakt in een kleine oplage van gietaluminium, al dan niet gemoffeld. Voor € 400,- heeft u er een in huis. Binnenkort is de schommel ook in polyester uitvoering te krijgen,in wit en voor € 170,--.

De aluminium schommel heet Autumn Leaf en de iets kleinere van polyester Leaf. Het patroon suggereert de nervenstructuur van een boomblad. Mooi, vind ik.
Jammer dat aluminium en polyester nou niet bepaal milieuvriendelijke materialen zijn, terwijl de ‘branding’ van het product juist wel sterk refereert aan “Nature’, inclusief een wazig en onnozel filmpje met Verónica op de schommel.


Je zou verwachten dat dit ontwerp uitgevoerd wordt in recycled rubber of plastic of zo iets. Daar zou Martínez mee aan de slag moeten en dan is de Leaf een alleraardigst product om je ongegeneerd (en verantwoord) weer even kind te voelen ...

Verónique vertelde me dat ze bezig is een ‘Leaf’ van gelamineerd hout te maken, maar dat ze op nogal wat productie- en prijsproblemen stuit. Ze houdt me op de hoogte en ik u dan weer.

© DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2009 | Verónica Martínez
Productie :
Prijs : € 400 ,--  en € 170,--
Te koop eind September via  : www.leafswing.com
Producent :
Informatie : info@veromartinez.com , info@leafswing.com
Verkrijgbaar in : aluminium en polyester
Afmeting : Autumn Leaf- B 71 cm, D 36 cm, H 31 cm, gewicht 6kg
                   Leaf- B 55 cm, D 34 cm, H 8 cm, gewicht 3kg
Bijzonderheden :
Foto’s : Veronique Martinez


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.