woensdag 27 juli 2011

Pit en Pit Out


Af en toe worden er ook lampen ontworpen die ik de moeite waard vind (en er komen er iedere maand nogal wat voorbij). Neem nou de Pit , een minimalistisch ontwerp uit 2010 van de Berlijnse studio e27. Eenvoudig (zo op het eerste gezicht) en functioneel. Gewoon een voetplaat en staander van gemoffeld metaal, met een eikenhouten plankje en een textiele kap met een halogeenlamp erin. En als frivole uitspatting een mooi textiel snoer, al dan niet in een opgewekte kleur.


Het vernuft zit hem in de ‘verbogen’ ring die in een gat in de bovenkant van de  staander haakt, waardoor de kap horizontaal en vertikaal ± 270º draaibaar is (zie de detailfoto).

De met natuurlijk olie afgewerkte eikenhouten lat zorgt voor  de nodige stijfheid in de staander, met extra verbreding bij de staande lamp, en minder kwetsbare snoerdoorvoering.
Studio e27 zegt :”It's all about principles:
Our ideas are always based on a basic principle. In our quest to find satisfying solutions we  analyse and abstract this principle. The finished product is the end of the documented search process.”En een goed oog voor details, die jongens van Studio e27, bijvoorbeeld het gebruik van Chintz voor de kap.  De Pit is er ook in een buitenversie, de Pit Out, een ontwerp uit 2011. Mooi detail vind de spade onder aan de poot van de lamp. Zo neem je je tuinverlichting nog eens op de schop. Pas op voor het snoer ...©DESIGNkeus-jan willem henssen  

Ontwerp : 2010, 2011 | Studio e27
Productie : Domus-Licht
Prijs : € 285 ,-- (tafellamp) en € 449,-- (staande lamp)
Te koop bij  : Starlight, Helvoirt, Nederland
Producent :
Informatie : www.domus-licht.de, www.starlightverlichting.nl
Verkrijgbaar in : wit en zwart, snoer in rood,blauw, zilvergrijs en zwart
Afmeting : Diameter kap 5-15 /20 cm, H 52, 152 cm,
Bijzonderheden : tafellamp max. 14 W, staande lamp max. 18W
Foto’s : Studio e27

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.