vrijdag 25 november 2011

Box Chair


Kijk, dit is nu 'thinking out of the box’. Letterlijk en figuurlijk. Bin Xu, die dit jaar afstudeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Architectonisch Ontwerp, heeft eergisteren de Thonet Mart Stam prijs 2011 gewonnen met zijn ontwerp Box Chair. Het idee van de stoel is eenvoudig, de uitwerking een stukje ingewikkelder.

Normaal gesproken heb je, bijvoorbeeld, een stoel, die in een doos verpakt en verscheept wordt. Stoel haal je uit de doos, hè, hè, even zitten,  en de doos gooi je weg of gaat naar ‘t oud papier'.
Maar Bin Xu bedacht een opvouwbaar metalen frame in een doos, waarbij die, aan de binnenkant gekleurde, verpakking (doos) tevens de ‘kuip’ van de stoel is. Gebaseerd op een kunstig stukje vouwwerk en een vernuftige verbinding tussen metaal en karton ìs de doos de stoel, en vice versa. Goed concept ...


Hieronder een passage uit het jury rapport (met mijn commentaar).

“De Box chair van Bin Xu is een kartonnen doos die naar buiten toe wordt open gevouwen en in een handomdraai een comfortabele stoel op een stalen onderstel vormt. De meeste stoelen refereren aan iets dat je kent en dat doet deze stoel in veel mindere mate". 
Ja, een stoel lijkt op een stoel en een doos op een doos. Vandaar de naam Box Chair. 
"Je zet de stoel in elkaar door de doos uit te pakken en het resultaat zit lekker. De ontwerper laat zien dat hij een goede stoel kan maken en dat hij de technische aspecten van het vak beheerst. Twijfels had de jury bij de houdbaarheid van het concept".
Het concept is ijzersterk, maar is het te vertalen naar een goed product? Er zal nog veel aan 'getuned' moeten worden.
"Daarnaast vroeg de jury zich af of het metalen onderstel past bij het idee van een doos die een stoel wordt en zo voordelen biedt in termen van transport".
Is dit dan een transport prijsvraag? 
"Ook was het de jury niet duidelijk welke bestemming de stoel gaat krijgen".
Een zit-bestemming misschien ? De vraag is : wie is de doelgroep?
"In de jury was veel discussie over deze inzending. Ze vindt het een charmante stoel, maar ze heeft tegelijkertijd het gevoel dat er iets wringt. Dat heeft te maken met het geheim dat zit in het onderstel".

Huh? Een wringend geheim dus. Ik hoop dat ze bij Thonet nog kunnen slapen.
"De vraag aan Bin Xu is in hoeverre hij kiest voor de kartontechniek en welke prijs hem daarbij voor ogen staat”.

Kijk, daar wringt de doos, eh, schoen.


Onderdeel van de gewonnen prijs is dat Thonet de stoel opneemt in de Thonet EXP collectie en het ontwerp gaat doorontwikkelen en produceren. De vorige toevoeging aan de EXP collectie was de VouwWow. Vouwen : "het nieuwe buigen "....?

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 2011 | Bin Xu
Productie : Thonet
Prijs : 
Te koop  : later
Producent : Thonet
Informatie : www.thonetexp.nl
Verkrijgbaar in :
Afmeting :
Bijzonderheden : opvouwbaar
Foto’s : Thonet, Bin Xu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.