maandag 21 november 2011

PAN Amsterdam 2011 DesignPaviljoen


Zaterdagochtend was ik tijdens het Pers uurtje in het DesignPaviljoen van de 25 jarige PAN 2011 in Amsterdam. Dé beurs voor kunst, antiek en design. Het Design Paviljoen is drie jaar geleden voor het eerst geopend met 20ste eeuws vintagedesign en blijkt een succes. Gezien het stijgend aantal aanvragen van standhouders (er is maar beperkt ruimte) en het stijgend aantal verkopen aan particulieren en musea.

Een uurtje DesignPaviljoen met veel mooi en interessant design en noodgedwongen daaruit een selectie (ook DESIGNkeus heeft maar beperkt ruimte ;-).

Bij WonderWood was weer een bijzondere en interessante collectie te zien in een aanzienlijk ruimere stand dan vorig jaar. Kost wat meer, maar meubels hebben nu eenmaal lucht nodig.

Ik schreef al eens twee columns over 'de secretaire' en deze ‘Home Office Desk’ van George Nelson (1908-1986) had daar prima in gepast. Een ontwerp in walnotenhout, leer en staal uit 1946 voor Herman Miller en geproduceerd voor de Amerikaanse markt. In die tijd een nieuw concept; producten voor een moderne, geïndustrialiseerde samenleving.

Een prachtig meubel met een uitklapblad voor een typemachine en tal van handige en slimme opbergvakken. De beide schuiven van de ‘bovenkastjes’ en het schrijfblad zijn met groen leer bekleed. Mooi detail is het uitschuifbare hangmappen bakje van geperforeerd aluminium. Prijs op aanvraag.(www.wonderwood.nl)

In de stand van White Rouge Galerie  zag ik o.a. een tafel van kunstschilder èn ontwerper Constant Nieuwenhuys (1920-2005). Over zijn ‘IJhorst’ krukjes schreef ik al eerder en nu zag ik voor het eerst de ‘IJhorst’ tafel, ook uit 1953. Er zijn er maar ± 100 van gemaakt door ’t Spectrum, vertelde eigenaar Ronald van Iersel.  Een flinterdun, gelamineerd, blad op een rank draadframe onderstel. Bijzonder mooi. Prijs € 3800,-- (www.whiterouge.com)

Galerie Histoire had een elegant ontwerp uit 1953 staan, de “Leaf Table”, van de Zweedse ontwerper Yngve Ekstrom (1913-1988) en gemaakt door het Zweedse Westerbergs Möbler AB. Een zwart gelakt beukenhouten onderstel van drie poten en twee horizontale verbindingen in dezelfde vormgeving met daarop een prachtig organisch en gestileerd blad met palissander fineer. De ‘opkrullende’ randen van het blad ‘verjongen’ naar het midden toe en de door het blad stekende poten zijn aan de bovenkant zichtbaar en voorzien van een ‘nep groef ‘ (alsof het de kop van een houtschroef betreft ?). Zeer de moeite waard. Prijs € 1650,-- (www.histoire.nl)

Ook Galerie My Modern was weer aanwezig en ook dit keer met (o.a.) een lollig en zeldzaam stoeltje. De 'Side Chair ' van Donald R. Knorr, een ontwerp uit 1948 en slechts twee jaar geproduceerd door Knoll. ('n 'knollig' ontwerp). Oorspronkelijk ontworpen in kunststof, maar uiteindelijk uitgevoerd in plaatstaal en rondstaal voor de prijsvraag ‘Competition for low cost furniture’, uitgeschreven door het MoMa in NY in 1948. Ron Arad heeft het idee van Knorr zo’n halve eeuw later weer opgepakt, maar dan in kunststof; de overbekende stapelbare Tom Vac Chair voor Vitra. Deze, uit verzameloogpunt, zeer bijzondere stoel van Knorr/Knoll is te koop voor  € 2750,-- (www.mymodern.nl)

Bij Galerie Gerard Koper viel mijn oog op een lamp/ lichtobject ‘Innocente Gandini Sunlight’ uit 1970 van ontwerper Angelo Lelli (en niet, zoals de galerie vermeldt, van ‘Innocente Gandini’). Een sokkel met daarop een draaibare lamp die aan twee kanten te gebruiken is. Een zijde met spiegelglas en daarin een draaibaar, cilindervormig lichtelement dat dmv. een magneet op zijn plaats wordt gehouden en een zijde met matglas met daarin geëtste cirkelvormige figuren die licht doorlaten. Twee knoppen op de sokkel voor aan/uit van de beide zijden.  Te vinden in het boek ‘Light’ van Fulvio Ferrari en geproduceerd door Arredoluce Italia. Prijs € 3500,-- (www.gerardkoper.com)

De laatste stand die ik bezocht was van De Andere Tijd met o.a. een aantal ontwerpen van W.H. Gispen (1890-1981). Een prachtig lampje (no. 403) uit 1935 en geproduceerd  door Gispen-Culemborg. Vernikkeld  messing met een opaal glazen kap. Een dergelijke lamp bestaat ook met een ‘geplisseerde’ kap van Shantung zijde, no. 403a (niet in collectie). Het ontwerp dateert uit 1928, toen nog zonder drukschakelaar en met een snoer dat uit de voorzijde van de lampdrager komt. Prijs  € 1950,-- (www.deanderetijd.nl)

Weer genoeg PAN voor een jaar, lijkt me ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Foto’s : jan willem henssen | Innocente Gandini Sunlight, foto 2 -onbekend | Gispen 403a - Marc Chang Sing Pang

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.