maandag 14 november 2011

Offcut, Raft and Plytube; drie krukken

Het is verbazingwekkend hoeveel varianten er op het thema ‘kruk met drie poten’ zijn te bedenken. Ik laat er drie zien, waarvan met name de pootconstructie vernuftig is en waardoor deze ontwerpen net even iets meer 'poot' hebben om op te staan ...

De ‘Offcut’ (2009) van de Britse ontwerper Tom Dixon, die altijd weer iets bruikbaars en verrassends uit zijn designhoed weet te toveren, is gemaakt van restanten eikenhout.
In houtzagerijen wordt het hout direkt onder de boombast niet gebruikt. Te zacht, teveel ‘ogen’ en onregelmatigheden. Dixon gebruikt juist dit (onregelmatige) hout voor zijn kruk. De ronde zitting is samengesteld uit de gebogen delen van de gezaagde planken, die door de zagerij eveneens als afval worden beschouwd.

Kortom een kruk van ‘waste-oak’. Mooi en interessant is de manier waarop de drie poten onderling zijn verbonden en de zitting aan de poten. De kruk wordt in een platte doos geleverd en met deuvels in elkaar gezet. Er is ook een bijpassende tafel, met eveneens een interessante poot constructie.


De Raft Stool NA3 en 4 (2011) van de ontwerpers van Norm Architects Studio uit Denemarken is onmiskenbaar Skandinavisch. De zitting  is van Eiken of Essen, de poten van Essen en onderling verbonden door messing of gelakt stalen bussen. Een simpel maar goed gevonden detail, waardoor de kruk iets elegants krijgt (en, met name in de ‘zwart met messing’ uitvoering, een vintage uitstraling).

De zitting wordt gezandstraald en krijgt daardoor een ‘fluwelen huid’. Ook hier een tafel, behorend bij de kruk. Kruk en tafel worden binnenkort verkocht door het label '&Tradition'.De Koreaanse ontwerper Seongyong Lee ontwierp de Plytube Stool (2010). De poten zijn gemaakt door lagen fineer om een ronde mal te winden, zoals bij een koker van karton (zie: de wc rol). De kokers worden vervolgens gehard en geschuurd en van een beschermende laag voorzien.

Ook hier is de bevestiging van de poten onderling interessant en levert door de holle buizen een mooi effect op. De kruk weeg slechts 835 gram, is genomineerd voor de "BRIT INSURANCE DESIGNS OF THE YEAR 2011" en nog niet in productie. Interessant en fraai ontwerp.
Overigens is de techniek van de 'ply tubes' al in 1912 'bedacht' door August Sommer. 'FormHolz' noemde hij het. Maar dat terzijde.

©DESIGNkeus-jan willem henssen  

Ontwerp : 2009 , Tom Dixon | 2011 , Norm Architects | 2010 , Seongyong Lee
Productie :
Prijs : Offcut € 208,-- | Raft : leverbaar vanaf 01-12-2011 | Plytube : niet in productie
Te koop bij  :
Producent :
Informatie : www.tomdixon.netwww.andtradition.com | www.seongyonglee.com
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : Tom Dixon, Norm Architect, Seongyong Lee

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.