maandag 7 november 2011

Sculptura Patio Vintage Chair


Twee weken geleden was ik, evenals de Majesteit, op Curaçao. Hoewel de politieke situatie aldaar allerminst tot vreugde stemt, heb ik van een negatief Nederlands sentiment (zoals het grootste dagblad van Nederland ons wil doen geloven) niets gemerkt en was de reactie op het koninklijk bezoek positief en opbouwend kritisch. Een goede (onbewust strategische?) zet.

Tot mijn verbazing liep er in Landhuis Bloemhof een tentoonstelling met werken van Jan Henderikse. Een van de leden van de Nederlandse NUL beweging (jaren zestig), samen met Schoonhoven, Peters en Armando  (hoewel hij naar eigen zeggen er nooit echt bij heeft gehoord). Mooie tentoonstelling in een prachtig landhuis dat dateert uit 1735 en dat fungeert als artistieke en culturele ‘hotspot’.

Als kers op de pudding (ietwat vreemde beeldspraak in deze context) zag ik op het terras een paar interessante stoelen, waarvan de datering, jaren vijftig-zestig, ervan af droop, maar die ik verder niet kon plaatsen.

Navraag bij eigenaresse van Landhuis Bloemhof, Nicole Henriquez,  bevestigde de datering en leerde mij de naam van de fabrikant : Woodard USA.

De stoelen behoren tot de serie Sculptura Outdoor Furniture, een ontwerp van één van de drie broers Woodard, Joe Woodard, en geproduceerd tussen 1956 en ± 1976. De Sculptura serie bestaat uit een patio stoel en schommelstoel (hoge rug en lage rug), een ottoman, tweezit bank en tafel. Leverbaar in wit, zwart en een aantal andere kleuren.


Gemaakt van een metalen buisframe met een zitting van geweven metaal, doen ze denken aan de 'Diamond Lounge Chair' van Bertoia uit dezelfde periode. Vooral de schommelstoel, met uitstekende zit, spreekt mij aan. Mooi is de meegevouwen armleuning.


De Sculptura serie is bij de 140 jaar oude Woodard Company al lang uit productie, maar op (internet)veilingen en in sommige winkels met vintage meubilair komt u ze nog wel tegen. De prijzen variëren van  € 300,-- tot  € 600,-- per stoel, afhankelijk van model en conditie.
'Look-a-likes' vind u onder de naam 'Biscayne Wire Chair' voor $ 285,--.

©DESIGNkeus-jan willem henssen 

Ontwerp : 1956 | Joe Woodard
Productie : Woodard
Prijs : € ,--
Te koop via  :  veilingen en vintage shops
Producent :
Informatie : even googelen
Verkrijgbaar in :
Afmeting : B cm, D  cm, H  cm, H  cm
Bijzonderheden :
Foto’s : jan willem henssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.