maandag 19 maart 2012

Solair Chair

Hij is weer terug, die koperen ploert. Een perfect moment dus om even aandacht te besteden aan een opmerkelijk terrasstoeltje, de veertigjarige Solair Chair. En ook weer terug, na lange tijd van het terrastoneel te zijn verdwenen. Een vrolijke ongecompliceerde stoel uit één stuk onverantwoord plastic, daar deden ze toen nog aan, met een zwart metalen frame. Minimal design met een maximal smile.

Twee Italiaanse industrieel ontwerpers, de heren Fabio Fabiano en Michelange Panzini uit Montreal, ontwierpen de Solair Chair in 1972 op uitnodiging van L’Industrie Provinciale (IPL) in Québec, Canada. Het ontwerp kwam in ‘n weekend tot stand dankzij een contract deadline, zo gaat het verhaal. Gewoon te laat begonnen natuurlijk, en dat resulteert vaak in de beste ideeën.
De schaal is gemaakt door middel van een, toendertijd nieuwe, mal-injectietechniek, waardoor de schaal in één keer ingespoten en geperst wordt en door en door gekleurd is. Die schalen zijn nestbaar, evenals het gemoffelde frame, wat het verzenden wat  gemakkelijker maakt.
De productie werd in 1987 overgenomen door Industries Emile Lachance Ltée, Canada, die de stoel in ieder geval tot 2006 gemaakt heeft. Ik weet niet of ze dat nog steeds doen.
De stoel is opgenomen in de design collectie van het Musée National des Beaux-Arts Québec, Canada en is, voorzover ik weet, niet in Europe te koop. Wel online te bestellen in Canada en Amerika. Dus opschieten als u er deze zomer nog in wilt zonnen ...

©DESIGNkeus-jan willem henssen

Ontwerp : 1972 | Fabio Fabiano, Michelange Panzini
Productie : Industries Emile Lachance Ltée
Prijs : ± € 180,--  excl. verzending
Te koop bij  : www.stardust.com, www.nova68.com
Producent :
Informatie : www.stardust.com, www.nova68.com
Verkrijgbaar in : oranje, geel, blauw, groen, roze, beige, grijs, zwart, wit
Afmeting : B 72 cm, H 43 cm, H 71 cm
Bijzonderheden : schaal en onderstel wordt separaat verzonden.
Foto’s :

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie. Het kan even duren voordat die geplaatst wordt.